IKEA навлезна в 2021 с еко кампания, която показва по прекрасен начин приоритетите на бранда.

Устойчивите решения ще бъдат отново на преден план, но този път явно ни чакат по-силни послания. IKEA непрестанно се стреми да бъде разпознат като “зелен бранд” и подобрява своя подход към устойчивост.

До 2030 година 100% от материалите, използвани за създаването на всеки от 12-те хиляди продукти от каталога на IKEA, ще са направени само от рециклирани и рециклируеми материали! Yeah, baby!

 

И ето последната страхотна реклама от глобалната кампания „Съдбата обича пестеливите“(Fortune Favors the Frugal), създадена с подкрепата на агенция Mother London:

 

 

“Audentes Fortuna iuvat” – съдбата обича смелите. Ами, да! И е нужна смелост да правиш все по-сигурни крачки към това да превърнеш огромен бизнес като IKEA  в 100% зелен!

В това видео се вижда именно ТОВА, както и посланието към широката аудитория е достатъчно ясно и вдъхновяващо:

Астероид от боклук се движи към Земята и заплашва да я унищожи. Междувременно виждаме обикновените хора, които правят малки стъпки в ежедневието си, за да намалят отпадъците и да пестят ресурсите и енергията на планетата. И точно с тези малки стъпки (за които аз често пиша) размерът на астероида намалява, докато не остава само една пластмасова бутилка, която пода в двора на едно от семействата, които са достатъчно отговорни и веднага е изхвърлена в кош за рециклиране. (the end).

Обожавам простотата в това изключително силно послание! Защото е толкова лесно, защото можем всички заедно и защото не ни коства нищо да бъдем приятелчета на Земята!

Обожавам и истински добре направените реклами! IKEA е бранд, който не си е позволявал компромис с това и за това, и за супер продуктите им, аз съм им верен фен.

кът Светът на Гери за уют в IKEA

Искрено вярвам, че това е бъдещето и ако направим настоящето си по-отговорно към ресурсите на Земята, то това бъдеще ще е още по-близо.

Вярвам и, че IKEA ще продължи да ни радва с практичните си и уютни мебели, аксесоари и шведски вкусотийки, докато се опитва да ни направи все по-съпричастни към най-голямата кауза – опазването на планетата!

Не е случайно, че шведите инвестират в домашен уют и декор, както и добра храна – все пак нямат много развлечения навън при -25 градуса, но пък какъв уют…

Това лесно се забелязва в книгите на Бакман, както и в страхотния сериал на HBO “Бьорнсатд” (леко отклонение по шведската тема)

И докато съм на темата…включете в следващия си трип до IKEA малко време за магазинчето с хранителни стоки! Няма да съжалявате.

Препоръчвам на всеки да си покани компания и да си организирате едно кротко вечерно шведско парти (dinner party) и не пропускайте:

пълнозърнестите хрупкави хлебчета и  сухарите с копър, OST BLAMOGEL синьо сирене, шоколад, джинджифиловите сладки с бадеми или които и да са от бисквитките им за чай и кафе, уникалния им био чай и соковете от бъз или пък просто си вземете питки, сосове и мини наденички за добре познатите хотдози на IKEA!

Всички си заслужават и ще донесат част от онази специална култура във вашия дом.