Нима има нещо по-хубаво от домашно приготвените неща? Като започнем с храната и стигнем до домашен скраб за тяло – истински приятелчета на Земята!

Вече съм споделяла една рецепта за домашен скраб за тяло в текста Направи си у дома. Сега ще споделя две нови рецепти, с които съм се ъпгрейднала и определено заслужават да бъдат изпробвани.

Един добре направен домашен скраб за тяло може да направи кожата ви нежна, гладка и сияйна, както и да бъде най-доброто решение за портфейла ви. Преди всичко, това, което сами може да си направите ви гарантира, че съставките са 100% натурални и с качествени етерични масла.

У дома лесно можем да създаваме истинска грижа за тялото без ГМО, консерванти, синтетични съставки, парабени и други нежелани или пък вредни субстанции. И да, лесно е!

Скрабът за тяло трябва да глези всичките ни сетива, за това и подбирам етерични масла, които са уханни и зареждат с положителни емоции. Консистенцията му също е нещо, на което да се радвам и с домашен скраб за тяло, контролирам крайния резултат. Аз също и си избирам хубави бурканчета, с които да допълня изживяването в банята си. Това е най-лесната част – всяко бурканче ще свърши работа, защото може да бъде декорирано по вкус.

И ето експлозията от кеф за тялото в двете лесни рецепти за домашен скраб:

Ягоди и лайм за свежест, блясък и тонус:

съставките:

1 чаша замразени ягоди

1/2 ч.ч. кокосова фина захар

1/3 ч.ч. кокосово масло

1/3 ч.ч. фракционирано кокосово масло

6-7 капки Lime/Green Mandarine (или друго масло лайм)

1 ч.л. екстракт от ванилия

как се прави:

Намачкайте на пюре ягодите и ги смесете със захарта. В стъклена купа смесете кокосовите масла, ваниловия екстракт и капките от етеричното масло. Бъркайте, докато се смесят добре и ги прибавете към ягодовата смес. Разбъркайте всичко добре. Ако сместта е ви се струва суха, добавете още кокос, докато се получи нужната консистенция. Може да се съхранява в хладилник до 1 месец или да му се радвате в банята и да не доживее месец!

 

Кафе и канела с дрениращ и антиоксидантен ефект:

съставки:

1 чаша прясно смляно кафе (по ваш избор какво)

1/2 ч.ч. фина кафява захар или кокосова фина захар

3/4 ч.ч. фракционирано кокосово масло

10 мл витамин Е

6-7 капки етерично масло канела

как се прави:

В голяма купа смесете всички съставки. Бързо ще получите желаната смес, готова за съхранение в буркан!

 

Използвайте тези два вида домашен скраб за тяло върху влажна кожа с нежни кръгови движения, за да премахнете мъртвата кожа и да я омекотите и освежите! Когато отмиете скраба от тялото си, ще усетите как водата сякаш се плъзга по кожата ви. Видимо е и с невъоръжено око!

Няма да съжалявате с рецептите за скраб и ще бъдете една крачка по-близо до zero waste баня!

 

Силно препоръчвам да правите всичко, което можете у дома и да купувате по-малко. Не само е по-устойчивото решение за природата, за бюджета ви, но и дава добавена стойност кеф от факта, че твориш с двете си ръце!