И ето идва най-щастливия ден…..! Пея и си свиркам от щастие, защото излишната пластмаса си отива от ежедневието на много, много хора, а те дори не подозират! Още това лято използването на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забранява в целия Европейски съюз, както и у нас! Йееееееееее!

Това ще стане, заради европейска директива, която всички страни членки трябва да въведат и приложат в законодателствата си до юли 2021 г. Забраната ще бъде въведена и в нашия закон за управление на отпадъците! Вече беше потвърдено!

Невероятната новина засяга именно тези излишни неща, за които имаме прекрасни алтернативи, не вредящи на Земята!

Ще кажем “Сбогом!” на пластмасовите вилици, ножове, лъжици,чинии, сламки, клечки за уши, бъркалки за напитки, пластмасови пръчици, към които са прикрепени балони, съдове за съхранение на храна, изработени от експандиран полистирен и чаши и продукти, изработени от оксо-разградима пластмаса.

А хубавото е, че производителите вече са в готовност за алтернативи – продукти, направени от дървесина, картон, както и любимите ни ядливи чаши за кафе и прибори.

Както знаете, на пазара е пълно с еко продукти, които заместват пластмасата за еднократна употреба, като започнем със сламките, чашите за кафе и стигнем до клечките за уши!

Zero Waste tips

Европа и борбата с пластмасите не спират до тук! До 2029 година 90% от пластмасовите бутилки трябва да се събират за рециклиране и дори да имат специален нов дизайн. Също така в тези бутилки трябва да се влагат минимум 25 % рециклирани пластмаси, това са т.н. бутилки от РЕТ .

А до 2030 година всички бутилки трябва да съдържат 30 % рециклирана пластмаса!

 

А аз лично се надявам до тогава вече ВСИЧКИ да си имат бутилки за вода и гордо да си ги носят навсякъде със себе си. Надявам се и бързо хората, използващи тия пластмаси , да свикнат и да разберат, че да си приятелче на Земята не е трудно, нито пък е “въпрос на организация”.

Очаква ни светло близко бъдеще. Нека извървим пътя заедно, като още сега се откажем от излишната пластмаса!