Днес е ден за споделяне на рецепти! Зимата с не толкова плахи стъпки все повече наближава, за това в духа на хюга и повечето стоене у дома, споделям 3 рецепти за горещи напитки, които да си приготвим в студените дни!

Няма нищо по-хубаво от топла чаша в ръката ни до прозореца, докато наблюдаваме първите снежинки как танцуват във въздуха…

А и тези 3 рецепти са идеални за предстоящите коледни празници! Очаровайте близките си и с тях, не само с греяното вино 😉 Или пък им се насладете в компанията на любим човек и .. всичко най-прекрасно!

Горещите напитки за студените дни

3 рецепти, които искаш да опиташ

Класиката – Пунш

Пуншът е топъл коктейл, който може да бъде алкохолен и безалкохолен. Обикновено се сервира в големи и широки купи, тъй като е питието на вечерта за всички, но аз ви давам малки размери. Пуншът оригинално се състои от 5 съставки и това е и моята рецепта за чашка, защото вкъщи не правим соарета много-много в тези смутни времена:

 

плодов сок – 30 мл

вода

ром – 30 мл

мед (или захар) – 1 супена лъжица

щипка канела и/ли индийско орехче

В стъклена чаша, предварително затоплена си пускате медеца и наливате гореща вода. Разбъркайте добре, за да се “слеят” двете съставки и след това прибавяте сокчето, подправките и ром. Доливате още малко вода и Voilà! 

Препоръчвам ви да инвестирате в хубав ром, като карибски – ще си го ползвате и за греяното вино и за чай с ром 😉

 

Изкушението – горещ шоколад

Първата шоколадова напитка била създадена от маите преди около две хиляди години! Напитката става популярна в Европа след като е пренесена от Мексико и впоследствие претърпява някои промени…

В наши дни промените или по-точно рецептите са много, но аз ще ви споделя една, която много обичам. Ще си приготвя още днес горещ шоколад така:

 

 

120 гр чeрeн шoкoлaд

110 мл млякo

2 чaшки вaнилoв cлaдoлeд

3/4 чaшa зaхaр (или мед, аз не употребявам захар)

1 и половина чaши вoдa (дoбaвeтe oщe малко ако искате да стане пo-рядък )

1  ч.л. кaнeлa

3 ч.л. вaнилия

3 рецепти от Светът на Гери за горещи напитки в студените дни

Нacтържeтe шoкoлaдa на eдрo рeндe. В гoлямa тeнджeрa зaгрeйтe млякoтo, cлaдoлeдa и зaхaртa нa сравнително ниcкa тeмпeрaтурa. Кoгaтo cмecтa зaпoчнe дa пaри (нe я ocтaвяйтe дa зaвирa!) дoбaвeтe вече настъргания шoкoлaд. Добавете и кaнeлaтa, вaнилията, и вoдaтa. Зaгрeйтe изкушаващата смес , докато зaпoчнe дa излизa пaрa oт тeнджeрaтa.

Честито – имате уникално вкусен и сладък горещ шоколад!

 

Mama’s time – Бейлис капучино

Това е за всички, които имат нужда от почивка от децата, от домакинските задължения, от работата, от близките, от съседите, абе от всичко! В много страни кафето е на особена почест, както и в Светът на Гери, но аз си позволявам кафе само сутрин – силно, рядко второ до обяд. Но! Тази рецепта е вдъхновена от скандинавските книги, които така обичам, в които често се споменава пиене на различни видове кафе следобед и често капучиното присъства, а тъй като се смесва добре с алкохол може да бъде страхотна гореща напитка, с която да се сгреем и да отпуснем малко презрамките на сутиена 🙂

25 мл кафе (еспресо)

25 мл ликьор “Бейлис”

90 мл прясно мляко

20-30 гр. настърган черен шоколад

В метална каничка (или каквото подобно имате) затопляте добре млякото и правите пяна с машината за еспресо. Ако нямате машина ще е малко по-трудно да получите това, но си струва да се пробва! Оставяте млякото настрани за малко. Правите си хубаво еспресо и към него добавяте ликьора и млякото. Поръсвате с настърган черен шоколад и сте зашеметени от ароматът и вкусът на тази гореща напитка!

Тези 3 рецепти са повече от идеални за студените дни! Силно препоръчвам да се пробват всички и да влезнат в книгата с рецепти, ако си имате такава. Ако си нямате – направете си!

Нека добавяме сладост към дните си, да се радваме на малките неща и да ги споделяме по-често!

Очаквайте скоро и 3 рецепти за коледни сладки!