А пък днес Мартин Чарлс Скорсезе става на 78! Честит да е!

Скорсезе е определено един от най-великите режисьори на нашето време, не само на нашето – има по един шедьовър във всяко десетилетие от кариерата си!

Винаги съм ценяла високо творчеството му, както и избора му на актьорски състав във филмите му. Винаги са на ниво! На най-високо! Още повече, че Скорсезе режисира концерти на Rolling Stones, ангажиран е с това рок музиката да остави наследство със стил, да образова, да продуцира такива сериали и да предаде щафетата от “онова време” с нужните уроци към новото поколение.

Винаги съм ценяла и начина, по който реферира към родния си Ню Йорк! Това са най-добрите филми евър!

Никога няма да забравя една бивша балерина, която не знам по каква причина беше в София. Казваше се Катрин, работеше по някакъв проект в операта и беше от Ню Йорк. Беше възрастна и куцаше, но много красива и грациозна, дори с накуцването си, което вероятно бе тежка травма от балета. С нея се запознахме много случайно на мястото, на което работех преди 8-9 години и се харесвахме – тя беше готин клиент. Веднъж ми сподели, докато чакахме нещо, което беше поръчала, че е от Ню Йорк и е толкова стара, че е израснала на една улица с Мартин Скорсезе…Разказа ми накратко за това детство, докато си чакахме. Още се кефя страшно много, че толкова бегло съм познавала някой, който познава Скорсезе!

А пък той е искал да се посвети на религията и да стане духовник (което се вижда при някои от филмите му – носят белега на католическото му възпитание).  Гледайки много прожекции в киното, решава да стане кино деец – long story short 🙂

Ето и няколко страхотни ленти от Скорсезе, които да гледаме пак (и пак):

Шофьор на такси

Още от тук си личи, че Скорсезе селектира много точно актьорите си и ги оставя да вършат това, което вършат най-добре – да играят! За този филм си спомням едно интервю на Сибил Шепърд, в което тя каза, че Робърт Де Ниро е избирал коженото си яке повече от 4 часа!

Този филм показва колко е велик нашия рожденик с бруталната истина, с която показва американското общество след Виетнамската война.

Е, само с номинация за награда Оскар за гениалното си превъплъщение, Робърт Де Ниро може да ви изкара акъла и да провокира буря от чувства или да ви остави в шок. От тук е и легендарната реплика „Are you talkin’ to me?”, изречена в огледалото от героя на Де Ниро, в момент на крайна психическа несигурност. И тук ще видите малката Джоди Фостър!

Разяреният бик

Биографичният филм по живота и кариерата на боксьора Джейк ЛаМота и познайте кой го играе! Де Ниро взима наградата Оскар за мъжка роля, а филма има още 7 номинации. Партньорството на тези двамата само трябва да подсказва величието, което се разкрива пред зрителите с всеки следващ филм!

филмите на Мартин Скорсезе

Добри момчета

Един от любимите ми мафиотски филми! Като дете на 90-те тези филми за мен бяха УАУ, макар че кой знае какво съм разбирала тогава. Ето, че останаха УАУ и до днес. Говоря в множествено число, защото те се броят на пръстите на ръцете, но са най-култовите филми! Добрите момчета на Мартин Скорсезе са брутални гангстери, особено Джо Пеши, но все пак ти влизат под кожата и искаш този филм да не свършва. Този филм е сред най-добрите на Скорсезе и си заслужава всяко гледане!

Бандите на Ню Йорк, Авиаторът От другата страна, Вълкът от Уолстрийт :

Леонардо и Мартин – match made in heaven!

Не знам дали има по-добра комбина от тази, дори е по-добра от Скорсезе – Де Ниро! Тези 4 филма ясно илюстрират как една история се разказва до все малък детайл с такова майсторство, че чак вярваш, че героите са истински и преживяваш всяка секунда.

Авиаторът е истинска магия – дефиницията за кино! Скорсезе е показал гениалността си и е предал каквото трябва на Леонардо, за да получим този шедьовър на кинематографията, дълбоки образи, лична и объркана история, тези невероятни костюми на Кейт Бланшет! Всеки един малък детайл е превъзходство!

От другата страна е абсолютен гангстерски фаворит! Всички актьори, както винаги са брилянтни и толкова добре подбрани, че е трудно да повярваш, че играят.

И един невероятен шорт филм:

 

Тези филми са моите абсолютни фаворити за гледане многократно! И препоръчвам, ако нямате други планове за тази вечер, да си изберете един от тях и да се насладите на кино-магията, която само Скорсезе може да пресъздаде на екрана!