Днес е ден за споделяне на рецепти! В Светът на Гери това време от годината е на особена почест, и макар че много хора не си падат по студеното време, аз намирам невероятно очарование в късната есен и настъпващата зима. Това очарование се крие в усещането за хюга, което създавам у дома и навън в добра компания. Няма да лъжа – предпочитам у дома с компания!

Преди няколко дни се похвалих с рецепта за гльог на един приятел с обещанието, че той ще я пробва и се сетих, че предстоящите студени дни са идеални за тази, иначе коледна напитка…

Гльог е скандинавската версия на греяно вино – шведска и/ли датска и е нещото, което винаги присъства по коледните базари и ни примамва с неустоимо ухание и топлина.

Рецептата за гльог, която имам е от една датска книга и я следвам почти стъпка по стъпка. И е супер!

Остават по-малко от 2 месеца до Коледа, така че да изрепетираме приготвянето на напитката, която ще стане любима на не един и двама тук 🙂

 

рецепта за гльог (Glögg):

3-4 шепи стафиди

300 мл десертно вино (аз го заменям с розе и става супер)

1 бутилка червено вино (по-голяма)

200 гр кафява захар или мед

2-3 пръчки канела

30 гр зърна карамфил

шушулки кардамон (и да ги пропуснете, не е фатално)

150-200 мл ром

200 мл водка

кората на 1 портокал

200-250 мл прясно изцеден сок от портокал

50 гр накълцани бадеми

ииииииииииииии започваме:

От предишния ден накисвам стафидите в десертното вино или розето. Хубаво е да престоят 24 часа. И наистина започваме!

Червеното вино наливам в тенджера, добавям захарта, пръчките канела, бахар, кардамон, карамфил и загрявам така почти до кипване. След това изключвам котлона и оставям виното да се изстине, за да го прецедя от всички подправчици. Пак в тенджерата добавят към това вино (прецеденото) рома, водката, кората от портокал и сока портокал, и накрая десертното вино със стафидите и бадемите за аромат.

Отново загрявам почти до кипване и съм готова с тази рецепта за гльог.

Може с някаква цедка да си извадите стафидите и бадемите, за да не прецеждате пак и да ги използвате за някой сладкиш или кекс, докато са хубаво напоени.

Това греяно вино ще ви сгрее, ще повдигне градус, настроение – абе всичко! Празничното усещане е гарантирано, особено споделено с приятели в студена вечер, в която вие играете индиански покер или гледате филм, сгушени в леките, но топли одеяла на дивана.

Тази рецепта за гльог е супер и за домашни партита, ако продължаваме все така да живеем без барове.

Идеална е и за онези вечери, в които сме сами и гледаме старите филми на Уди Алън…

Определено е част от коледната трапеза и е хубав начин да започнете семейна традиция с гльог и ще се вдъхновите да приготвяте сами и всичко останало, което е неразделна част от празничните ни менюта.

А празниците предстоят!

Нека ги посрещнем с една изпитана рецепта за гльог