Преди време разказах как да бъдем приятелчета на Земята в офиса. Не е никак трудно!

Аз имам щастието да работя в офис с хора, които също като мен са чувствителни по темата за отпечатъка, който оставяме след себе си. Рециклираме хартия, събираме разделно боклука си, стараем се да не разпечатваме много документи и като цяло работим много с облачни продукти, които позволяват да споделяме всичко онлайн, така че да ограничим до минимум употребата на хартия.

Все пак, един проблем остава – обедната почивка или как се храним на работното място. Аз съм фен на домашно приготвената храна и да си нося обяд на работното място, винаги съм считала за най-доброто решение за обяд.

Знам, че излизането с колеги в обедната почивка носи куп позитиви и също е разумно решение, спрямо употребата на излишна пластмаса и т.н., но държа на думите си, че да си носиш храна е по-добре. Особено, когато имаш условията за приятна обедна почивка – двор, в който да хапнете заедно с колегите, тераса или обща кухня.

НО! Проблемът, който искам да адресирам с този текст е как си носим храната до офиса или ако не си носим – как да се включим към колегите, които си носят и си организират приятен обяд в двора.

Забелязвам, че всички използваме забързаното ежедневие и многото работни задачи като извинение да не се съобразяваме с това, в което силно (уж) вярваме – опазването на околната среда. Често си взимаме за хапване в обедната почивка сандвичи, които са наистина вкусни, но са в опаковка, която не може да бъде рециклирана, в комбинация с няколко салфетки, с които поне една гора е отишла по дяволите за създаването им. И дори нямам предвид онези лайняно-кафеви салфетки, направени от рециклирани материали, които пак идват в найлонова опаковка….

салфетки за многократна употреба

Често се случва и обядът да идва от заведение в пластмасови кутии за еднократна употреба. Това, скъпи хора, не е ОК и решението е много лесно. Решението изисква само постоянство и създаване на добри навици.

 

Аз, например, не използвам салфетки от много време. Сдобих се с едни за многократна употреба от ИКЕА и съм супер щастлива с избора си. Нищо не коства да си носиш една – две в офиса и после да си я изпереш у дома. За по-стриктните – и да си я изгладиш 🙂

Както много от вас, които четете (има-няма 4-5 души), и аз притежавам кутии за храна, които познайте за какво могат да се използват – да си носите храна за обедната почивка в офиса! И после? – Прибирате си ги и си ги миете у дома!

Наскоро се сдобих с едни, които идват с дъска за рязане и прибори, така че са перфектни за излети и за обедната почивка 😉

И какво още? – Ами, аз имам малка хладилна чантичка, която си е абсолютно lunch box, макар че е от  бира. Върши чудесна работа да си носиш биричка на плаба или в планината и да си носиш обяда в нея.

 

Можете да си носите или направо да си оставите в офиса сламки, ако ползвате, салфетките за многократна употреба, повечко кутии, така че ако си взимате храна отвън, ще имате в какво да я занесете до работното си място.

 

Просто е! Малки стъпки! Навици! Съвсем малка подготовка!

Знам, че невинаги има време или пък е лесно или пък имате 100 неща да направите преди да излезете от дома си, знам! Всичко знам, защото и при мен е така, но ако го правим всеки ден и сме отговорни към планетата, вярвайте ми – тя ще ни се отблагодари. Децата ни ще са ни благодарни, че в обедната си почивка сме показвали отговорност към храната, към Земята и културата, на която ги учим не е само наужким.

Бъдете приятелчета на Земята и в обедната почивка!