Отпускарският август е към края си, както и моята ваканция! След няколко дни ще се впусна като обновена клетка в живия организъм “забързано ежедневие”. Новата седмица ще започне ударно с часове за зъболекар, ясла, ходене на работа, пазаруване набързо, висене по опашки, градски транспорти и т.н.

Единственото любуване на чил-ването в парковете ще остане някоя биричка след работа, докато още е топло навън и обедите с колегите в близкия до офиса парк Възраждане.

Труден преход ме очаква, особено когато приключенския ми дух е готов за още и нови преживявания. За това, пък ако има някой, който все още е във ваканция и то в София, и то с малко дете, ТО този текст ще му е от полза 🙂

Седмица лято в София или как с Анди си прекарахме тимбилдинга 😉

(казвам тимбилдинг, защото от много време не бяхме прекарвали толкова време само двамата)

Понеделник:

  • Slow morning и закуска в Cafe 1920, следвана от разходка в центъра. Закуската, разбира се, се случва на по-бързи обороти, защото децата почти на 2 години не могат да стоят много по заведения 😉 Все пак на Анди му личи, че обича да хапва навън (като мама)
  • Сън на обяд и следобедни игри в близкия парк. Няма нищо по-хубаво от чувството, че си си у дома

Вторник:

  • Един ден на Витоша…   Бижуто на София! Рано сутрин, с приготвени сандвичи, плодове и зеленчуци, някоя друга играчка, одеяло и връхна дреха, ентусиазъм и добро настроение. На Витоша има две (сигурно има повече) повече от идеални за деца места – поляната пред хижа “Червената шапчица” и Златните мостове. Там децата могат да бягат на воля, да играят, да събират калинки, да събират слънчеви лъчи и прекрасни спомени. Чист въздух и тишина, която се смущава само от детския смях…Витоша is a must, особено през седмицата!

Сряда:

  • Закуска и игри у дома. Излизаме за малко на площадката пред блока, минаваме да си напазаруваме през пазара и си приготвяме (почти заедно) вкусен обяд. Когато сме заедно в кухнята, Анди иска да прави това, което правя и аз, така че може да се каже, че готвим заедно, което пък за него е супер преживяване! По същия начин и простираме изпраните дрехи малко по-късно – той ми подава нещо, аз простирам. Още малко игри и е време за обеден сън.
  • Борисовата – абсолютно любимото ми място! Седмица лято в София мога да изкарам и само там и няма да ми омръзне! А в Борисовата с Анди е супер купон и си имаме вече система. Ходим предимно следобед с метрото. От там пеша до детската площадка ни отнема около 30-40 минути, в които Анди бяга напред-назад, решава, че не иска да ходи повече или пък се връща към Орлов мост и така си минава времето…Когато стигнем до площадката, където предвидливо има заведение с биричка за мама, Анди отива на въртележките, люлките и накрая в пясъчника, където обича да прекарва повечето време. За мен това е супер, защото се включвам в играта, но все пак не толкова, така че мога да се насладя на парка, на хубавото време и на бирата си. След като това омръзне идва и най-хубавата част – Маймунарника! Отново са към 30 минути до горе, но си струват, защото там винаги има познати лица, с които се радвам да се видя, Анди си намира приятели бързо, с които окупират сцената и става една прекрасна вечер навън! Там хапваме, забавляваме се, срещаме се с приятели и после съня идва толкова бързо, че понякога се чудя защо Маймунарника не е part-time ясла…

Четвъртък:

  • Закуска за шампиони, която приготвяме заедно (почти). Седмицата лято в града беше супер време да правим обикновените неща заедно, за това и един ден беше посветен само на това, а пък през този ден само приготвихме закуската, защото след това се отправихме към театър на открито за деца, парк Възраждане и игри в пясъка, пазаруване в мола, парк Света Троица и много люшкане, докато не дойде време за сън. Анди много си пада по изкуството и едно от първите неща, които научи беше да пляска и да казва “Браво”. Още от операта за бебоци, когато беше едва на 1 годинка. За това и театрите за деца са нещото, което зорко следя!
  • Следобед, изпълнен с прелестта на София! Знаете ли за онези обиколки в града, в които можете да научите кои са любимите кафенета на Иван Вазов или пък да научите много исторически факти за старата сграда, покрай която минавате всеки ден? Четвъртък беше чуден ден да се включим в една такава литературна разходка в София, която завърши пред Народния театър, където пък ни очакваха уличните музиканти, които се грижат за доброто настроение там. Беше прекрасен следобед, в който да се влюбиш наново в града, да си далеч от трафика, опашките, работата и стреса, макар че са ти буквално пред погледа 🙂

Петък:

  • Мальовица – хубавото на седмица лято в София е, че може да посетите много места близо до София. Всеки ден дори можете да си правите мини екскурзии и така приключенията да се трупат в емоционалния ви дневник, който автоматично ви готви страхотни спомени. Мальовица е на около 80 км, но определено си струва да се измине този път (не че е много). Ако имате приятел/ка с дете на възраст колкото вашето – не се колебайте изобщо! Оставете дърветата в огледалото да се сменят като на бързи обороти в анимационно филмче и се отдайте на почивка в планината – ама в друга планина! Мальовица е прекрасно място за деца с чист въздух, поляни, изкачвания, река, много поляни за пикник и отдих и полудиви коне. Планината, както казах е чудно място за деца на всякакви възрасти!

Една седмица лято в София беше уникално разпускаща. Може би не изглежда така, предвид, че малките деца си носят определено количество стрес, но истината е, че трябва да го изживеете. Дайте си няколко дни без план в града. В София през лятото е божествено и никога не става толкова горещо, колкото в Пловдив, а ако стане – имаме си Витоша 🙂

След десетина дни в южната част на нашата юнашка страна, малко море, много гостита, нови хора и какво ли още не, 5 дни у дома без грижи бяха толкова добре дошли и толкова прекрасни, че следващата си отпуска ще прекарам отново тук!