Хижата е сред най-гостоприемните места, на които може да попаднем в този свят!

След дълги преходи по тесни в планината пътеки и изкачване на възвишенията, винаги стигаме до някоя сгушена в гората симпатична постройка, в която ни очакват мили стопани, понякога с игриви кучета и топъл чай.

Хижата е мястото за оживени разговори, стари любими истории, сгушване в топлината на някой другар, весели преживявания с  домашно вино.

Лятото е най-подходящото време за такива авантюристични разходки в планината, за това ще споделя любимите си хижи, в които съм намирала не само подслон и горещи напитки, а съм създала мили спомени за цял живот, срещала съм добри приятели и съм презареждала душата си така, както само в планината може да се направи…

Хижа Иван Вазов – в Рила планина на 2300 метра. Една от най-високите ни хижи. За да стигнеш до там е нужна подготовка, тъй като прехода не е особено лек, но си струва всяка една мускулна треска след това! Всичко, на което може да се насладиш по пътя си струва усилията, а сладкото удоволствие, което ще почувстваш, когато най-накрая се открие хижата пред изморения ти поглед е несравнимо. Хижата е сравнително близо до връх Калин и природния феномен Седемте рилски езера! За първи път попаднах случайно в тази хижа преди повече от 14 години, когато си мислех, че пътуването ни до Рилските езера ще бъде еднодневно. Оказа се, че не беше и това беше моят подарък за имения ми ден от добри приятели, които ме отведоха в тази чудна къща.

Хижа Момина скала – Витоша, по поречието на река Боянска. Двуетажна сграда с огромна поляна отпред, която предлага вкусна храна и добро отношение, заради което всеки би се върнал отново. Хижата е отправна точка за разходка до Боянския водопад. Там е подходящо по всяко време на годината да си починеш и недалеч от града да се насладиш на чистия въздух, спокойствието на природата и уюта на хижата. В Момина скала бе първият ми 8 декември и въпреки щурия купон, бях очарована от това колко близо е до града и колко лесно се стига до това място, а когато си там сякаш си на хиляди километри от всички отговорности на градската среда.

Хижа Скакавица – отново в Рила! За по-малко от два часа може да стигнеш до Седемте рилски езера и да се огледаш в кристалните им води. Маршрута е добър и лесен. Чист планински въздух, ухание на бор и огромен избор от пътеки, по които да поемеш, а когато се върнеш в хижата те чакат вкусна храна, добри стопани и спираща дъха гледка. Скакавица е първата високопланинска хижа в България. Толкова много история пази, че чак се усеща, когато си там. Когато през студената нощ се завиеш в дебелото одеяло и споделиш с любимия малкото легло…

Определено любимата ми хижа, в която имам страшно много спомени с прекрасни хора. Празнувала съм, почивала съм, презареждала съм ума и тялото си, срещала съм интересни хора, които веднага ти стават другари по хижа и дори не знаете имената си, нощта се изпълва в разговори, смешки и споделен хляб.

Patreon support: ЦЪК