Анджелина е един от идеалите ми за жени. Моите са много различни една от друга, но тя е топ! Обожавам я и винаги е било така!

За мен тя се появи в “Луди години” (за който има Оскар) и още тогава ме спечели, а с нейните роли не е никак трудно 🙂

Тя, преди всичко (секс символ, съблазнителка, модел, екшън фантазия, филантроп, доброволец, спасител на света и т.н.) е ужасно добра актриса!

 

Анджелина е родена през 1975 г. в семейството на  Джон Войт и френската актриса Маршелин Бертран.Родителите ѝ се развеждат, когато е едва на годинка. Анджелина живее с брат си при майка си. Има много истории за детството, пубертета и ранните 20 на Анджелина и определено си струва да напише автобиография…

А! И днес има рожден ден! 🙂

По този повод ви предлагам няколко филма с нейното незабравимо участие:

  • Джия (1998) – свят на секс, наркотици, емоционална драма, които водят до унищожаването на живота и кариерата на Джия и като резултат нейната зависимост от наркотиците и заболяването от СПИН се стига до смърт (казано накратко). Филмът добре представя тъжната история на един модел. Жена, която толкова силно желае да вкуси живота и любовта, че се погубва по пътя…
  • Луди години (1999) – ролята на Лиса Роу, за която получава единствения си Оскар, но още и Златен глобус и Награда от Гилдията на филмовите актьори за поддържаща женска роля. След автентично трагичната история на Джия Каранджи, тази роля естествено вече е по-добра! Анджелина Джоли толкова добре играе социопат, че само заради това си струва гледането! Пълен с безсилна ярост, стремежа към свободата, към това да бъдеш приет…Приет, но къде? Общоприетите норми стават други, когато си зад стените на психиатрична клиника…

Razors pain you, rivers are damp 

 Acid stains you, drugs cause cramps 

Gun aren’t lawful, nooses give 

Gas smells awful, you might as well live. 

 

  • Отвъд граници (2003) – мечтата! С този филм се бях вдъхновила, че един ден ще спася света! Когато записах журналистика си представях, че точно както героинята на Анджелина Джоли, аз ще попадна някъде и ще искам да помогна, ще остана вероятно там и ще спасявам света. В този филм историята не е точно такава, но аз така си представях своето развитие 🙂 Филмут е романтично приключение, може би не е по вкуса на всеки, но си струва гледането. Показва сблъсъка на обикновения, уреден и спокоен живот с тежките условия и борба за живот в най-опасните точки на света. Показва и, че когато имаш сърце не оставаш безразличен към проблемите,а започваш да работиш за решението им!

 

  • Господин и госпожа Смит (2005) – Е! Това е Филмът с главно Ф, защото събра Анджелина и Брад Пит и целия свят беше толкова доволен, все едно ние сме се събрали с Брад Пит. Обожавам го – и филма и Брад! Знам, че не е кой знае какво, доста предвидим е целия сюжет и повечето сцени, но е хубав, лек, забавен екшън с няколко секси елемента и една жестока секс сцена. Сокът и кафето след като опустошиха къщата си трябва да вдъхва надежда на всички двойки, че независимо през какво минават са по-силни заедно! 🙂 За мен този филм е като “Бандата на Оушън” – мога да го гледам стотици пъти и няма да ми омръзне, а ще ме кара да се усмихвам.

 

– If you don’t like them we can take them back.

–  All right, I don’t like them.

 – You’ll get used to them.

  • Могъщо сърце (2007) – една от изключително добрите роли на Анджелина в един, може би не толкова известен филм. Тя играе Мариан Пърл, съпруга на Даниъл Пърл, който беше отвлечен от терористи. Филмът разказва истинска история, шокираща и ужасна. Може би си спомняте, че българските телевизии имаха проблеми, заради името Даниъл Пърл? Ако не си спомняте, първо гледайте филма, в който ще откриете фин, макар и труден израз на запазване на вярата, надеждата и смелостта пред лицето на една трагедия. Драмата си заслужава гледането, дори и 13 години по-късно!

 

  • Подмяната (2008) – тежката артилерия. Драма на режисьора Клинт Истууд, а всичко знаем, че неговите филми са шедьоври,независимо колко мрачни. Отново по действителен случай, лентата разказва история от 1928 за самотната майка Кристин Колинс, която за ден губи сина си и целия си свят. Месеци полицейско разследване от полиция, която е безкрайно корумпирана и се опитва всячески да поднови доброто си име. Тази полиция връща на бедната майка друго дете, което представя за нейното. От тук вече следват какви ли не обрати, както и една паралелна история на ужасите, без ясно изразени кулминация и развръзка. Истинските истории нямат ясно изразени елементи…Този филм го препоръчвам с две ръце, ако има някой, който го е пропуснал! А ролята на Анджелина без съмнение бе достойна за много награди.

 

  • Туристът (2010) – безупречна в своя стил! Идеалът се затвърждава, благодарение на тази роля. Все едно Анджелина сама си е подбирала гардероба. Тя е изящна и е в компанията на мой любим Джони Деп! Истината е, че тази лента не е от добрите роли и за двамата, но толкова добре стоят в онзи невероятен хотел във Венеция, че им прощавам. Историята е леко банална, а жанра не е определен точно. Има дори опит за хумор, но не много сполучлив, несполучлив шпионски трилър, направен с две ярки звезди. Все пак, ако сте фенове на Анджелина и Джони Деп няма да се разочаровате, защото е удоволствие да ги гледаш. Да го наречем лек за гледане 🙂

 

  • Край морето (2015) – един доста плют от критиците филм, а и не само. Анджелина Джоли е режисьор и играе заедно с Брад Пит, с който по това време бяха женени. Историята разказва за американска двойка, която опитва да избяга от демоните си по време на продължителен престой на малтийското крайбрежие през 70-те. За мен, обаче този филм е добър и истински до болка. Определено не е това, което всеки очаква от такава двойка на екрана и според мен това е едно от очарованията му. Мрачното брачно неспокойство се разкрива на фона на прелестни гледки и нюанси, за които Инстаграм няма толкова филтри!

За мен това са филмите с Анджелина Джоли, които си струват гледането. Има, разбира се още много, особено от по-ранния екшън период.

И, момчета, Лара Крофт!

Лара Крофт задължително трябва да се гледа! Ако сте играли на Плейстейшън 1 играта (като мен) едно време, знаете че трябва да се гледа! Толкова й отиваше тази роля…

Анджелина Джоли, обаче отдавна е загърбила имиджа си на онази непокорна бунтарка от 90-те, за което аз мога само да й се възхищавам и да се радвам, че си приличаме по нещо (и то какво!). 

Следвам развитието във всички нейни инициативи и се радвам, че има жена, която използва трибуната си за добрини по целия свят. Възхищавам й се и знам, че скоро ще изненада феновете с някой добър филм!

Happy birthday!