Пореден ден за HBO и един сериал, който горещо препоръчвам! Mrs America – Мисис Америка!

Изгледах и последния епизод миналата седмица, но не успях веднага да преработя това, което видях.

В този сериал има привлекателен сблъсък на интереси, поднесен на фона на 70-те и всичко добро и лошо от тогава.

Аз самата бяха зашеметена от самото начало само от идеята, че е имало и сигурно още има жени като Филис Шлафли (брилянтно изиграна от Кейт Бланшет) – водач на опозиционно движение на феминизма и главен герой в Мисис Америка.

Ще я обикнете, защото е Бланшет и ще я намразите за начина, по който е била заслепена, но горда с това толкова, че да се опълчи на правата на жените, разписани в Резолюцията за равни права (Equal Rights Amendment).

С ратифицирането на този документ, както и поправка в конституцията на Америка се цели премахването на всички закони, дискриминиращи жените в САЩ.

Борбата е жестока, трудна и пълна с политически игри, а за капак и се появява Шлафли!

Героинята на Бланшет, която перфекто създава акцента и поведението на републиканката прилича на идеалната жена и идеалната домакиня и майка. Дори е малко плашеща тази представа за идеалните жени, като в “Степфордски съпруги”.

Не искам да разказва толкова историята, защото трябва да се гледа, по-скоро искам да наблегна на това, че за мен този сериал беше една силна плесница, с която да си припомня каква луда феминистка съм!

Макар и да не изглеждам като такава, нито да имам толкова публични прояви на такава, аз се засегнах няколко пъти от историята на резолюцията за равни права.

Обидих се, че толкова много жени са се организирали против, докато в същото време са били феминистки без да го съзнават.

Мисис Америка много ясно показва също, че независимо в какво вярваме винаги има какво да ни раздели – така се случва и с двата лагера в сериала.

Толкова жалко е да си наблюдател на раждането на една свята идея, която обръща едни срещу други всички, които се борят за нея.

За съжаление често правих връзка със ситуацията в България, макар и през 2020. 

Ние продължаваме да сме все по-далеч едни от други, дори когато сме обединени от една обща кауза, идея или цел. Винаги се оставяме на собственото си его да ни води и позволяваме да бъдем разделени.

Да се върна на Мисис Америка 🙂

Истинската история на движението, опитващо се да наложи равни права и неочакваната съпротива, която се изправя срещу тези смели жени.

Всички главни героини в този сериал ще ви станат любими и няма как да е иначе. Те са страхотно играни от Елизабет Банкс, Сара Полсън, Роуз Бърн, Марго Мартиндейл и още много любими лица от екрана.

Вярвам, че в този сериал всяка жена ще намери нещо от и за себе си. Вярвам още, че е важно да се връщаме назад и да си даваме сметка кой и как се е борил за правата, които имаме днес, както и че борбата не е спряла и всички носим отговорността да създаваме тези права там, където ги няма.

За мен този сериал ще бъде запомнен винаги с думите на Шлафли (Бланшет) в последния епизод, когато казва, че благодари на съпруга си, че й е позволил да присъства, да организира голямо събитие..(не цитирам точно, създавам ситуация). Веднага спрях на пауза, отидох в кухнята да изпуша една цигара (да си я нагрея) и първото, което си помислих “Ако някога трябва да кажа такива думи, ще се гръмна”!

Ако някога трябва да благодаря на някой, че ме е пуснал да отида еди си къде или е позволил да посетя събитие…струва ми се абсурдно!

За съжаление, обаче не е абсурдно все още на много места по света и в много семейства, в които патриархатът е на особена почит…

За това гледайте този сериал в HBO GO. И за всички други причини, които ще откриете, докато го гледате.

 „Мисис Америка“ се базира на оригиналната история, от която произтичат днешните културни войни – можеш да проследиш директна линия от 1970-а до днес през Филис Шлафли и наистина да разбереш как сме се превърнали в толкова разделена нация“.