Никога не съм вярвала, че мога два месеца да съм хоум офис. Дори и сега ми се струва абсурдно, макар че го изживявам…

Работата у дома има своите предимства, без значение дали е в ситуация на пандемия или не. Мога сутрин да не бързам да се облека, да се гримирам и да ходя до офиса. Вместо това посвещавам това време на кафето в леглото, ама за малко…Хоум офис с дете не е като хоум офис без дете! 😀

Вместо да се приготвям за работа всяка сутрин (откакто работя у дома) аз пия кафе, докато сина ми гледа детско (да, ужасна майка съм) и това около десетина минути. Само че той иска внимание, защото съм будна и не може така аз да си стоя спокойно. Ставам и започвам да го закачам с реплики от детското, докато в същото време отскачам до кухнята, за да му приготвя закуска. Бързо минавам през банята и съм пак в образ, а междувременно си обличам някакви домошарски дрехи, но не прекалено домошарски, в случай че трябва да сляза до магазина или нещо такова.

Обикновено започвам работа по-рано, защото спестявам времето за път, чувам се с най-добрата си приятелка преди да стане 9 и се местим в друга стая, за да работя вече концентрирано, а сина ми да си играе.

Е до тук добре, ама не е …

За да мога аз да пиша имейли и да попълвам документи, да редактирам снимки (и т.н.) трябва да съм заредена с пакети солети и нещо, което обикновено не давам на сина си за игра, но сега ще му го дам, за да има мир!

Така минава старта на един хоум офис ден. После?

После знаете – онлайн срещи, на които има поне по едно дете в кадър, със заглушени микрофони всички участват в срещите, в онлайн семинари и какво ли още не; служебни разговори на фона на детски песнички и детски филмчета.

НО! Да се върна на предимствата! Когато стане време за обяд мога да си приготвя вкусен обяд, мога да си го приготвя от предната вечер … мога да направя на детето си нещо домашно и вкусно. Мога да хапна спокойно на маса. Мога и да побързам, за да пусна пералня и съдомиялна в “обедната почивка”. Мога да отида до магазина, до куриерския офис или да си засека водомера.

Друго предимство е грижата за себе си – грижа за външния вид. Докато съм у дома ползвам само продукти за хидратация на кожата, не си слагам грим или много лек и кожата ми се възродява. Не е изложена на мръсен въздух и прекалено силно слънце – това си е плюс.

Мога да избирам спокойно музиката “в офиса” и да се разкърша спонтанно на някое любимо парче 😉

Друго предимство е да си свършиш работата. Наистина. Дори и когато това е само за двата часа, в които

 детето спи. Хоум офиса често оставя у мен едно досадно чувство, че не съм направила нещо, не съм довършила, но истината е, че съвсем не е така. Работата ми е свършена, имам удобството да съм на разположение наистина, дори и след работно време (ако трябва), за да запълня някоя дупка. Това е удовлетворението, за което всяка вечер трябва да си казвам “Браво, момиче”. Не го правя, а трябва.

Важно е в края на деня да си казваме какво сме свършили, за да си дадем сметка, че хоум офиса наистина дава същите резултати, въпреки всички пречки и неудобства и въпреки домакинската работа, която вършим като бонус.

Хоум офисът може да бъде много приятен, ако го направим такъв. Знам, че звучи странно, но е така. Важно е да имаме положителна настройка и все пак да се радваме на всичко, което имаме у дома. Казвайте си всяка вечер какво сте направили през деня и всяка сутрин какво имате у дома, за да направите един хоум офис ден прекрасен