Едно младо и талантливо момиче все по-смело превзема пространството в интернет със своите прекрасни ръчно правени чанти за пазар и аксесоари за дома – Moneo Design! Вероятно много от вас вече са виждали това име във Фейсбук и много от вас вече притежават нещо, сътворено от сръчните ѝ ръце…Аз определено съм от тези някои!

Моника, която стои зад Moneo Design е Приятелче на Земята и с това ме спечели веднага, щом зърнах за първи път нейната страничка. Не след дълго получих една уникална нейна чантa за пазар, като подкуп с предложение за нова работа, която трябваше да откажа(oh, well)…Но никога няма да забравя чувството, което изпитах. До сега никой не бе искал толкова много да работя за него, та да ми направи такъв подарък!

Да не се отклонявам повече, обаче, имам невероятна чанта от това невероятно момиче и съвсем естествено дойде и необходимостта да имам повече от нейните хендмейд красиви аксесоари! Тя предлага текстилни чанти за пазар, чантички за насипни продукти, подаръчни чанти, ластици за коса, калъфки за възглавници и удобни текстилни аксесоари за съхранение на всякакви неща!

Моника е човек, който искате да познавате! И искате да носите нейните продукти и да следвате мисията ѝ за опазване на околната страна! 

А сега ви предлагам да разберете малко повече за нея от самата нея 🙂

Хей, коя си и от колко време си в България? 

Аз се казвам Monika Tamulionyte и съм от Литва. Дойдох в България за първи път през 2013 година след като завърших училище в родния ми град.Бях само на 18 години. Защо тук в България , може би ще попитате…? Отговора е, че много обичам да готвя и дойдох да уча в кулинарна академия HRC Culinary Academy. Там намерих Любовта , подобрих английският си език , научих се да готвя на професионално ниво. По време на обучението си пътувах в страни като Белгия, Холандия, Хърватия и накрая се озовахме в България с приятеля ми. Започнах работа в един ресторант за здравословна храна в София и работих там около 3 години. Там се научих да говоря и да пиша на български език. У дома с моят приятел си комуникираме на английски език, тъй като не съм го учила български професионално (с учител) и за това още правя грешки. В България хората са май големи националисти и може би за това получавам много негативи в социалните мрежи. Хората виждат името ми, което със сигурност не е българско и ми пишат “как може да правиш” някакви си там граматически грешки.. Аз ще продължа да пиша така както чувам думите, поне докато стана по – добра. Всякаква позитивна критика приемам ,но негативните не ги чета.

Как реши да се занимаваш с хендмейд? И какво те вдъхновява?

Исках промени в живота си. Напуснах работа, а нямах друга. Отдавна си мечтаех да шия, но никога нямаше време.. Тогава си намерих една шевна машина и почнах да се уча с помощта на youtube. Показвах нещата на близките и приятелите ми и те проявиха интерес към тях. Тогава си направих страничката MONEO design и почнах да приемам поръчки и от всякакви хора. През деня работя в кол център с литовски език и след работа изпълнявам поръчките на хората с голям кеф. Измислям си нови проекти , поддържам комуникация с клиентите си.

Кое ти е любимото нещо за правене?

Чантите са нещото, за което бях луда като малка. Мама ми разказваше всякакви истории колко много чанти съм имала като малка. Сега няма да повярвате, ама имам 2 чанти които си направих сама и още 2 от преди. Забавно е ,че ги правя, а аз нямам толкова много. Всичките ми чанти пътуват към други домове. Сега мечтая да шия и дрехи, само че за това ще ми трябва обучение. Чантите,  които правя сега не са просто чанти. Тези чанти помагат на хората да не използват или да намалят употребата на пластмаса и найлонови торбички , те са универсални. Момичетата ги купуват и за разходка за пазар, работа или където трябва да носят повече и тежки неща. Както част от клиентите ми казват: “Винаги съм в търсене на по – екологични алтернативи, за да ни е добре на всички – и на нас и на природата” 😉

Радвайте се, че това прекрасно момиче създава хендмейд неща, с които да е полезна и чрез които да създаде повече уют в домовете ни и не ѝ правете забележки за начина, по който се изразява и пише. Българският език не е майчин за нея и е време да осъзнаем, че не е никак лесен, така че Моника се справя чудесно!

Мони, благодаря ти, че правиш тези страхотни, красиви и полезни неща! Чакам дрехите с нетърпение!