Днес едно от лошите момчета на Холивуд (и безспорно голям чаровник) празнува рожден ден – Робърт Дауни Джуниър или Robert Downey Jr.

Честити 55!

През 2008 г. Дауни е обявен от списание „Time“ за един от 100-те най-влиятелни хора в света, но поне от 2002 г. насам е в моя топ 10 на най-привлекателните актьори евър! Има нещо в него, което ме кара да се чувствам така , сякаш го познавам по-добре, отколкото всъщност го познавам, което е 0! Робърт Дауни е безбожно чаровен, с разтопяваща коленете усмивка, много талантлив, с хапещо и интелигентно чувство за хумор и дори титлата “лошо момче” страшно много му отива. Ще се опитам да се фокусирам върху актьорските му умения, които са уаааау и ще ви споделя няколко филма, които определено трябва да гледаме отново!

Чаплин (1992) – големият пробив! Робърт Дауни е номиниран за „Оскар“ за най-добра мъжка роля. Във филма показва невероятния си талант, като комбинира драматична игра с физическата комедия – нещото, което е в основата на звездата на Чаплин! Приликата е невероятна! Секси Дауни грее ярко във филма и ако някой не го е гледал – трябва да се поправи!

 

Сърце и души (1993) – един от първите филми с Дауни, които съм гледала и не бих отказала да го гледам пак! Сюжетът е горе-долу това: пътниците, загинали в автомобилен инцидент, стават ангели-пазители на детето на единствената оцеляла двойка. Дауни играе Томас и няма как да не се влюбите в него и във филма като цяло! Ще ви покаже едни ценности, които е хубаво да си припомняме и днес. Какво казва нашия герой за ролята си: “It’s a character-driven film about sacrifice. The sacrifices people make for one another, and the sacrifice you have to make to find any semblance of bliss, and then there’s Thomas, whose head is spinning from the realization that these souls are real, and he’s going to have to bend a little to make room for them. Real fine, San Francisco, lots of money. Probably one of the best times in my life. Good movie. It’s a fun movie, in which I only have to wear one costume. Even my hair stays the same in the whole movie, and the only thing I had to do was act. So that was a piece of cake.” 

Момчета – чудо (2000) – филм с много черен хумор или една комична одисея на мъж на средна възраст, преоткрил себе си. Филмът е леко странен, комплексен и силно завладяващ по един елегантно-странен начин. Ролята на Дауни е ексцентрична, точно толкова, колкото да му стои особено добре! Историята шашава, забавна, малко трагична и заслужава да се гледа отново!

Целувки и куршуми (2005) – Kiss Kiss Bang Bang! Една криминална комедия, в която не съм очаквала този актьорски състав, но ето, че Шейн Блек ги е събрал – Робърт Дауни Джуниър и Вал Килмър! Те са страхотна комбинация наистина. Ролята на Дауни е много добра, макар и да е една идея нетипична за него – наивен, объркващ почти всичко романтик, който страшно много се старае да е на нивото на Килмър като детектив и страшно много се старае да не обърка нещо, като се спъне в някой кабел 🙂 Очарователни са! Гледайте филма, за да разпуснете и да се посмеете!

Камера потъмняла (2006) – може би филма, който наистина всеки трябва да гледа! ВСЕКИ! Компютърна анимация, адаптирана в пълнометражен филм, който може да се определи като трилър и научна фантастика за едно близко бъдеще (от 2006).  Това е един от гениално направените филми, които са вечни. Ролята на Дауни е брилянтна и е точно такъв, какъвто много от нас си го представят! Всичко в този филм носи мистерия, дори и героите, но пък съм убедена, че ще се влюбите в този на нашия рожденик, както и ще псувате и ще го съдите и ще се смеете на шегите му! Не искам да ви развалям изненадата, ако някой не е гледал филма,за това ви призовавам да го направите още днес!

Съдията (2014) – Ах! Скоро го гледах за пореден път…”Съдията” е един от най-добрите филми, които засягат темата за баща-син. Всъщност, тъй като прескачам супер героите, „Съдията” е от малкото възможности да видим Робърт Дауни Джуниър в роля извън вселената на „Marvel” и поредицата на Гай Ричи за Шерлок Холмс, които го ангажират няколко години. Историята е общо взето „завръщането на блудния син” , поднесена с финес и откровение, леко прикрити емоции, които са традиционни за една драматична роля, в каквато рядко може да видим Дауни. Той, разбира се пресъздава остроумието и арогантността на персонажа си с абсолютно естествено майсторство и точно такъв, какъвто съм си представяла, че е, защото му придава и  уязвимост, човечност и малко тъга. Няма как да не събуди у вас съчувствие и симпатия, точно както умеят лошите момчета 😉

Робърт Дауни Джуниър (или Дауни, както му казвам) е наистина невероятен актьор и има зад гърба си много филми и проекти, които си струва да се гледат! Дауни отиграва всяка сцена във филмите си с нужния финес и много убедителност, като свой патентован стил. И СТРАШНО много му отива да е такъв, да е всякакъв!

Посветете уикенда си на филмите му и няма да съжалявате! Така и така сме си у дома..