Отново е време за туризъм – онзи, на който ще се отдадем съвсем скоро (надявам се)! Отиваме в Пловдив!

Пловдив е вторият по големина град в България, застроен в подножията на шест сиенитни хълма, поради което го познаваме като „Градът под тепетата“! За мен това е градът, в който живеят много близки и приятели и посещенията ми там винаги са страхотни, дори и да не разглеждам добре самия град.

Пловдив винаги е добра идея (за един уикенд)…Античният театър и античният стадион винаги трябва да се посещават, за да усетим величието на това място! Красотата и историята са бонус 🙂

Джумая Джамия и площад Джумаята са също задължителни с разходка по търговската улица, както и едно силно и вкусно кафе там 😉 Сигурна съм, че всички имат снимки от Главната на града, но това не означава, че трябва да спрете да се снимате там! Създавайте спомени! И след 1-2 снимки, леко ще свием и ще намерим душата на изкуството в Пловдив – Капана!

Капана е просто най-хубавото в града, според мен. Любимото ми скрито майненско бижу е именно занаятчийския квартал с неповторимата си арт атмосфера. Там има много барове и кафенета, на които да се насладите на напитки, добра компания и Пловдив 🙂 Преди да решите, че ще прекараме вечерта там, първо трябва да посетим какво?

О! Тепетата – символът на Пловдив и места за всякакъв айляк! А залезите – от високо огненочервеното слънце се снишава и обгръща целия град…

 Изживейте Пловдив и отделете 1 ден за разходка до някое от тези страхотни места: 

Алпийският заслон до село Храбрино

Само на 12 км от Пловдив може да посетите една уникална забележителност – къщичка, построена на скален хребет. Къщичката, кацнала на скалите, е любимо място на всички катерачи в България. Високи отвеси и венци, започват от главното било на Родопите. В близост до Хижа “Бряновщица”,се спуска към Пловдивското поле. А малката къщурка си има и адрес – ул. “Колоездачна”.

 

Язовир Въча

На 50 км от Пловдив се намира един от най-красивите язовири в страната – Въча. Любителите на риболова добре знаят… Стената на язовира е най-високата в България – 144,5 метра. Край бреговете на язовира има много добри условия за туризъм, както и почивни станции и хотели. Предишното име на язовира е „Антонивановци“, наречен на загиналите в района партизани от отряд „Антон Иванов“ през 1944 г. Само на километър западно от язовирната стена, на брега е издигнат мемориал в чест на загиналите.

Асенова крепост

Асеновата крепост е най-атрактивната туристическа забележителност около Асеновград. Само на три км южно от града, върху скалист връх на левия бряг на река Асеница. Естественият скален масив, на който се намира крепостта, разкрива спиращи дъха гледки, но с тези отвесни, дори надвесени над реката склонове масива е недостъпен от трите си страни. Това стратегическото разположение и естествената защита на местността е използвана още по времето на траките. Лесно можете да стигнете и до параклисите „Св. Атанасий”, „Св. Никола”, „Св. Димитър”, „Св. Илия”, където има много приятни кътове за отдих и прекрасни места за пикник. Можете да се разхождате по останките от римския път от Асеновград до Бачковския манастир.

Туризъм в България – О, да!