Една седмица хоум офис във време на пандемия, извънредно положение и почти никакво излизане навън премина сравнително добре в Светът на Гери! Предстоят още кой знае колко такива седмици, така че нека да ви кажа как да си ги направите по-леки и ще ви споделя някои забавни моменти, защото ако не се посмеем на ситуацията, то каква полза от нея 🙂

Никой не беше подготвен за случващото се и едва ли много хора го очакваха, но се случи и трябва да сме адаптивни. Работата у дома е привилегия все още у нас, тъй като има много компании, които не припознават тази форма на работа, както и има професии, които не могат да се вършат дистанционно. ТАКА ЧЕ, драги ми Смехурко, нека сме благодарни за нашия хоум офис (не малко хора вече загубиха работата си) и нека извлечем най-доброто от него!

За хоум офиса с любов! #homeoffice

Миналата седмица започвах дните си с тези изречения и разговори по телефона:

“Абсолютно съм съгласна! Само да сменя един памперс и веднага ще ти върна обаждане!”

“Хайде в обедна вече да ходим, кво ще кажете? Какво ще правите? Аз ще чистя кухнята, защото не успях снощи. Е, то и аз ще пусна пералня, ама може и да хапна нещо.”

“С удоволствие ще ти съдействам, но сега няма интернет. Детето изключи рутера и набута 2 солети отзад НЯКАК. Аре ще ти звънна после” …

Весело е, не е като да кажеш, че скучаем. Всички срещи, които се случват благодарение на новите технологии са на фона на baby tv, детски смях, плач, влизане в стаите, шум от нещо, което пада и т.н и т.н. Весело е! Имам щастието да работя с прекрасни хора, така че не мога да се оплача от нищо от хоум офиса, освен от съседите, които издават странни шумове като новините на обяд по телевизията, които чува целия квартал, някоя друга бормашина и едно-две подвиквания за чистите подове.

Все пак предимствата в сравнение с работата в офис са, че не губите време в път, имате повече власт над времето си и можете да се обличате както си искате, както и да хапвате когато си искате…За мен дрескодът в хоум офиса е най-важното – пижама, докато не се окапя с нещо! Може да тренирате в обедната си почивка, да излизате на балкона за въздух и да не се притеснявате от болни колеги, защото те са само във виртуалното ви пространство. За мен, обаче остава предизвикателство да работя с дете на година и 5 месеца, което иска внимание, игри, да излиза навън и да си изживее 3-те си минути слава под формата на драма. На моменти наистина се чувствам адски зле и виновна, че не мога да му дам всичко това, но все още намирам начини да се забавлявам с него и да работя. Признавам си, че детските филмчета са повече, отколкото ми се иска, така че ако имате предложения за дейности за дете, което иска да е постоянно навън и всичко му омръзва за средно 2 минути – моля пишете ми!!!

 Ето и някои полезни инструменти, които да улеснят работата ни у дома:

  • Срещи – Skype, Zoom, Google Hangout или Apple FaceTime са идеални решения за срещите дистанционно! Не се колебайте да пробвате с тях или просто да изпробвате нещо ново!
  • Споделяне на документи –  с две ръце инструментите на Google –  Docs, Sheets,Slides или Microsoft’s Office 365
  • Сканиране на документи – както да си споделяте, да редактирате заедно документи, така и можете да сканирате, за да продължава процеса на работа с Microsoft’s Office Lens, Cam Scanner или Adobe’s Scan

Хоум офиса може да бъде много приятен, ако го направите такъв. Когато сте в уюта на дома си това е много лесно. Не забравяйте вкусната храна, домашната храна, на която да се насладите спокойно и без да бързате. Кафето сутрин, което също да изпиете с удоволствие и без да бързате. Буйните коси, пижамата, крем за лице вместо грим – всичко това ще направи престоя ни в домашния офис приятен.

А за всички любители на предизвикателствата – направете си FORMAL FRIDAY с колегите по примера на Джими Кимъл, който води шоуто си у дома. Е “води” е силно казано, но е активен и все така забавен и вместо “небрежен петък”, който включва неформално облекло на работното място в петъците, той измисли официалния петък – да се обличаме така, както ходим в офиса, докато сме си вкъщи 🙂

А пък когато се завърнем по офисите – Как да бъдем приятелчета на Земята в офиса