Днес Ники (Николина Мемцова) разказва защо да останем спокойни и как по време на криза!

Когато става въпрос за болести, нашата държава (и не само тя ) мина през много интересни събития през последните години:

  • Птичи грип (грипни вируси от тип А /H5N1, H7N2, H7N3, H7N7, H9N2/). Причинява респираторни заболявания. Заразяването с него става най-често посредством замърсени ръце и за предпазна мярка се посочва да се спазва стриктна лична хигиена. Също така като превенция се набляга на това да не се консумират сурови или полусурови птичи продукти.

От 2005 до 2015 заразени хора са 516, починали – 306 (59,3% смъртност при хората). Вирусът се ограничава лесно, тъй като основно се разпространява по птиците и птичите продукти. През времето, когато този вирус беше опасен за жителите на страната ни, нямаше цели емисии новини, посветени само на него, не се всяваше паника в населението от всички видове медии и нямаше безпрецедентното в момента презапасяване с тоалетна хартия. Но и нямаше нужда – заразените не бяха чак толкова много, а и ограничаването на заразата беше лесно постижима. Хората бяха сравнително спокойни, миеха си ръцете и избягваха (но и доста от тях не избягваха) употребата на пилешки продукти.

В момента (02.02.2020) в Китай има птичи грип отново. Дали този път ще има паника?

  • Свински грип (няколко вида свински грипни вируса от серотип C и подтипове серотип А /H1N1, H1N2, H2N1, H2N3, H3N1 и H3N2/). Симптомите за подобни на обичайния грип – температура, кашлица, задъханост, възпалено гърло, болки в мускулите, главоболие, отслабване, втрисане, кихане, хрема, замаяност, болки в корема, липса на апетит и всеобща отпадналост. Предава се от хора към хора, а не от свине към хора. Смъртта при заразяване с този вирус най-често е породена от дихателна недостатъчност. През март 2009 избухва пандемия от свински грип, причинена от нов щам на вируса H1N1 (епидемия – има локално разпространение, т.е. само в една местност или държава; пандемия имаме, когато едно заболяване е налично в различни държави). Световната здравна организация (СЗО) посочва, че 11-21% от света е заразен. Според агенцията починалите са между 151 700 и 575 400 човека. От този вирус се заразяват хора от всички възрасти. До началото на 2010 СЗО прогнозира глобалното разпространение на този грипен вирус и казва, че случаите ще се удвояват на всеки три до четири дни (докато не се достигне максимума на епидемията). Като предпазни мерки организацията посочва, че трябва да се спазват следните препоръки:
  • Избягвайте да докосвате с ръце устата и носа си
  • Мийте грижливо ръцете си със сапун и вода или ги почиствайте редовно с мокри кърпички съдържащи алкохол (особено когато докосвате устата и носа или потенциално замърсени повърхности или предмети)
  • Избягвайте близки контакти с хора, които е възможно да са болни
  • Намалете, ако е възможно, времето, което прекарвате на многолюдни места
  • Проветрявайте редовно помещенията, които обитавате.
  • Практикувайте пълноценен и здрав начин на живот

Въпреки разрасналата се пандемия от свински грип през 2009г., в медиите ситуацията беше представена достоверно, не се всяваше паника, нямаше забранени колективни мероприятия, затворени обществени центрове (или още повече – граници). Все още в спортните емисии се говореше за спорт.

  • Грип (Influenza virus type А, Influenza virus type B и Influenza virus type C, инфекциозно заболяване, представляващо една от най-заразните инфекции). При него имаме висока температура, катарно възпаление на гордите дихателни пътища (същото КВГД, което ни писаха като ученици в медицинските бележки, за да си извиним отсъствията), силни мускулни болки и общо неразположение. Разпространението на грипа е циклично във вид на епидемии (възможно е периодично да прерасне в пандемия). Броят на хората, които са се разболявали от грип, неколкократно превишава броя на всички други инфекции взети заедно. Последната грипна пандемия е от свински грип пред 2009 г.

В световен мащаб обикновено грипните инфекции причиняват 250 000 – 500 000 смъртни случая при хора най-вече в напреднала възраст и с хронични заболявания. Разпространението на сезонния грип (сезонен – има го всяка година!) се предава по въздушно-капков път като говорим, кашляме или кихаме. Мерките за предпазване от заразяване са същите, както и при останалите ежегодни заболявания – избягване на близък контакт с хора и добра лична хигиена. Всички ние сме се разболявали от грип по няколко пъти в живота си. Също така сме били заразени и преносители на различни видове вируси без да забележим. Тялото ни е с изграден имунитет към много неща, които могат да ни навредят.

Когато става дума за пандемии е ясно, че смъртността при най-уязвимите ще бъде висока. При предишни епидемии училищата са били пускани в грипни ваканции, а по-възрастните и хората с рискови заболявания са били съветвани да не излизат от домовете си, за да се предпазят. Останалите хора ходят на работа, доста от тях се разболяват, карат болестта „на крак“ или си взимат болнични и боледуват вкъщи. Така изграждат имунитет на цялата общност. Ако този имунитет го няма, при мутацията на вируса ще има много жертви, които вече не са предимно от рисковите групи. Създавани са грипни ваксини, някои от тях имат ефект, други – не. Но докато те се разработват животът не спира. Защото ако спре, както в момента, последствията могат да са много големи. А ако следващата зима има нов силно заразен вирус, отново ли ще спрем всичко? Когато се види края на пандемията, как ще започне животът отново ако всичко без хранителни магазини и аптеки е или фалирало, или на ръба?

Целта на изолацията, разбира се, е ограничаване на разпространението на вируса. Да, на теория е правилното решение. На практика, обаче, нещо не е както трябва. Всички ние, ако се наложи да избираме между икономиката на страната и живота си, естествено че бихме избрали второто. Но ситуацията не е такава. Ако продължаваме да не мислим и да смятаме хората, които имат нужда да работят, за егоисти и застрашаващи живота ни, ще се въведем в безпрецедентна криза. Също така всяването на паника от медиите заради рейтинга и по-скъпата реклама е абсурдно. Абсурдно е новините да не са вече новини, а да са „Какво ново при Коронавируса“. А това да не пиеш бира Корона, защото смяташ, че между нея и COVID-19 има нещо общо, е просто върха на сладоледа. Спокойствието на хората сега не е важно за никого, а болната баба, която не знае какво се случва с тоя свят, само от притеснение може да си отиде като нищо… Щом на някого му е необходимо да си стоим вкъщи – ще стоим. Това не е проблемът. Щом трябва да се спазват ограничения, наложени от държавата – ще се спазват. Дали са прекалени – да, със сигурност. Дали ще имат икономически последствия, които ще се отразят на целия сват – дам.

В момента (17.03.2020.) в Италия има 27 993 случая на заразени с Коронавирус. Това на 0,05 % от населението на Италия (популацията на страната е 60,317,546 жители). От тези заразени са починали 2507. Това означава, че в Италия до днешна дата от този вирус са починали 0,004 % от жителите.

Тази статистика в никакъв случай няма за цел да омаловажи ситуацията в страната. Жителите са притеснени. Взели са се мерки за ограничаване на разпространението на вируса и хората ги спазват. Целта на горната статистиката е да покаже действителните размери на случващото се и да успокои приятелите ми, които имат чувството, че идва апокалипсис. Някои от тях са наистина притеснени за себе си и за семействата си. Обвинявам изключителния непрофесионализъм на медиите да това. Също така, когато хора на високи длъжности ни уверяват, че ще изгубим най-близките си същества от Коронавирус и после се питат защо има породена паника у гражданите – тогава имаме проблем. Когато ни казват да не излизаме от вкъщи, а след това се чудят защо има презапасяване с храна и лекарства – имаме проблем.

Коронавирусът е представен за опасен. Да, такъв е за определени хора. Докато други въобще не разбират, че са го преболедували. Засяга най-вече хора в напреднала възраст и с хронични заболявания. Това е рискова група хора, която трябва да се пази и от настинка, защото реално може да доведе до усложнения.

Спрях да гледам новини по телевизията. И без това там новини няма. Отворих няколко новинарски сайта – и там само за Коронавируса. А останалото? Вече не знаем какво се случва в света ни, защото никой не ни казва. И преди имаше цензура, но това е невиждано досега. Какви споразумения се подписват? Някакви войски били преместени от едно място на друго. Защо? Какво става с този Турски поток?

Нищо, без новини се чувствам по-добре – защо ми е да знам какво се случва с живота ми тъкмо няма да се притеснявам и за това. Ще мога да насоча вниманието си към най-важното – да си седя в къщи. Единствената мярка, която още не се е наложила е пълната забраната за излизане от домовете. Мисля, че и тя е възможна, защо не? Нищо че спортът е здраве – ще подскачаме на терасата ако трябва. Добре, че поне турските сериали не ги спряха, че…

Има няколко добри новини покрай дадената обстановка, които никой не може да отрече. Благодарение на спрения поток от хора, водата в каналите на Венеция се избистри и пак има риба. А си бяха тинясали и то доста. Въздухът в големите градове не само в България, а и в редица други страни, е по-чист от когато и да било. Мръсотията е по-малко – то няма кой да мърси. На планетата Земя тази ситуация ѝ харесва. Предполагам на Грета Тунберг и на Леонардо ди Каприо също.

Всички се опитваме да бъдем отговорни при създалата се ситуация. Много от нас си остават вкъщи, като така се надяваме да сме полезни с нещо при въведеното положение. Въпросът е обаче, дали негативните последствия от сегашните решения в държавата (а и глобално) няма да са в пъти повече от позитивите от изолацията? Че гладните хора никога не са били от най-здравите…

Николина Мемцова