Хейт за занемарената обстановка по площадки и паркове!

Думичката “Занемарен” и нейните синоними:

изоставен, оставен, напуснат, безстопанствен, ненаглеждан, необработван, неработен, захвърлен, пренебрегнат, бракуван, отхвърлен; недоизпипан, недоизкусурен, необработен, небрежен, запуснат, нечист, мръсен, развлечен, мърляв;оръфан, опърпан, западнал,пуст, безлюден, необитаван, запустял, разрушен ,размъкнат, неспретнат, разхвърлян

Днешният хейт вторник е посветен на занемарените детски площадки, по-конкретно на една, кяото се намира в занемарения парк “Свети Никола”. Първо за парка – той се намира в централната част на София. Граничи с улиците Опълченска, Цар Симеон и  Пиротска.В парка е изграден паметник на опълченците. От него произлиза и името на една от улиците, с която граничи. В него се намира и една красива църква, пред която за съжаление се събират редовно хора във всякакво нетрезво състояние. До скоро центъра по наркомании беше в близост и този парк събираше наистина представители на обществото, които никой не желае да познава. Често се е случвало, когато е тъмно и няма много хора наоколо да се страхувам, минавайки от там, защото виждам, че тези хора няма какво да губят, а аз имам!

В този парк, който е на гърба на училище (апропо) има и детска площадка – за най-малките. Типична площадчица с пързалки, люлки и пясъчник, оградена с шарена оградка. Площадката все още не е ТОЛКОВА занемарена, колкото парка, но пък гледката, на която се натъква всяко дете и всеки родител е крещящо грозна и дори страшна за децата, тъй като представлява стара постройка,оставена да се руши, която явно приютява бездомници, жени, които търгуват с телата си и кой знае още какво…И е в съседство на друга такава постройка, оставена да се руши!

Така един ден след посещението ни до личен лекар реших да убия малко време с Анди в парка. Беше студено и нямаше много хора навън. Чуваха се виковете и неразбираемите думи на хората пред църквата, които не бих казала, че бяха много смирени. Докато Анди шеташе напред-назад между пързалката и пясъчника, аз се оглеждах като заек за преминаващи хора, защото гледката отпред беше потресаваща, а малкото посетители на парка в нетрезво състояние. Успокоявах се,когато минеше някой с кучето си, защото така знам, че ако ми се случи нещо ще извикам и ще има кой да ми помогне или поне ще има свидетели, че съм била там с детето си!

Ето в такава занемарена обстановка се налага понякога да извеждаме децата си. В обстановка, в която те е страх…Хейт за това!

Знам, че трябва да направя нещо и аз го направих – написах писмо до общината с копие до районния кмет и приложих 2 снимки, макар че сега съжалявам, че не съм снимала повече.

Точно преди местните избори, както винаги имаше някакви напъни за облагородяване на район Възраждане, но след това кметицата повече не се появи по тези места. Силно се надявам някой да обърне внимание на писмото ми. И не защото аз имах лош опит в този парк, не защото преди, когато често минавах от там съм била подвиквана и какво ли още не от обитателите пред църквата, а защото между спортната и детската площадка в парка се намират 2 (две са) рушащи се необезопасени постройки. И те продължават да се разрушават и разнасят неприятни аромати! Кой знае какво още може да бъде разнесено от там…

Хейт за занемарената обстановка!

Аз, разбира се нито съм открила топлата вода, нито нищо подобно! Преди мен са постъпвали много сигнали, за това ще споделя отговор от кмета на района (Възраждане) Савина Савова на сигнал,подаден от моя близка за същия проблем от 2015:

Уважаеми госпожи и господа,
Във връзка с подадения от Вас сигнал бих искала да Ви уверя, че лично аз и администрацията на район „Възраждане“ се отнасяме изключително сериозно и отговорно в търсенето на решения на повдигнатите от Вас въпроси.
Отново съм сигнализирала III РУ на МВР и СДВР с искане за засилен контрол и наблюдение в парк „Свети Никола“.Район „Възраждане“ е изискал от Националния център по наркомании да упражнява строг контрол при изпълнение на дейностите си.
Изпратили сме писмо и до министъра на здравеопазването г-н Петър Москов с искане за строг контрол и наблюдение на Националния център по наркомании – София и за намиране на подходящо решение и преместване на Центъра.
Във връзка с рушащите се сгради е образувана преписка до Дирекция „Общински строителен контрол“, по която изискваме според действащата нормативна уредба, сградите да бъдат освидетелствани като опасни и да се издаде предписание за събарянето им.
Изпратили сме писмо до председателя на СОС г-н Елен Герджиков с молба СОС да се включи активно в намирането на решение за преместване на Националния център по наркомании – София.
С уважение,
Савина Савова,
кмет на район „Възраждане“- СО
гр. София,
17.11.2015 г.

И хейт за тия 5 години, през които НИЩО не се е случило с двете рушащи се сгради!

А ето и една пейка от детската площадка: