Днес е ден за идеи! Свети Валентин се задава и съвсем скоро ще ни омагьоса и понесе на крилете на любовта! Независимо дали празнувате или не, нека направим обикновения ден в празник и се посветим на любимите хора!

Свети Валентин традиционно се празнува в англосферата (Valentine’s Day) и някои страни от Южна Америка като „Празник на любовта и приятелството“. След 90-те години на миналия век добива известност и на други места,основно от рекламни кампании на производители на цветя и сладкарски продукти. Ето защо има толкова много теории за конспирации и хейт за този празник…Още през Средновековието започва да се свързва с романтичната любов, а в Англия (добрата стара Англия, пълна с традиции) започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на валентинки. Историята на празника на влюбените и на Св. Валентин остава мистерия. 

Февруари винаги е бил считан за месеца на любовта и си имаме дата, на която да празнуваме именно това, така че нека превъзмогнем всички въпросителни около това колко е и дали е християнски, католически и/ли езически празник и просто се насладим на един романтичен петък!

Представям ви няколко идеи за подаръци и добро прекарване на празника на любовта:

  • ШОКОЛАД – натурален висок клас шоколад, шоколадови бонбони, шоколадови торти и всякакви шоколадови изкушения за небцето! Може да намерите добър шоколад в 100 грама сладки и Jeff de Bruges. Няма да сбъркате с шоколада като подарък, особено ако са ръчно правени бонбони в сладки форми или с послание. А с шоколада задължително и хубаво вино – Trastena! Хубав чай също е добра комбинация, както и (ако нямате планове за навън) филма “Шоколад” в уюта на дома. Това изживяване ще ви върне към времената, когато “да гледаме филм” беше повече от това 😉
  • Билети – подарете си театър (Танцът Делхи), опера, балет или киновечер. Направете си класическа среща с половинката като подарите билети за кино за филм, който започва след час и половина, така че спонтанно да решите какво да хапнете преди това и да държите ръцете си в кино салона. Ако си подарите други билети – за нещо, което не е същата вечер ще загубите от чара на подаръка, защото няма да го изживеете в момента на празника, така че заложете на старите методи на прелъстяването 😉 

  • Изживяване в града – отидете в музея на илюзиите и се забавлявайте! Направете си смешни снимки и се потопете в прекрасната атмосфера. Наблизо ще намерите любимия ми френски ресторант, в който можете да довършите вечерта с вкусна вечеря и вино (с предварителна резервация) или да се разходите безцелно в центъра по малките улички на стария еврейски квартал и да се наслаждавате на компанията си…; отидете в един от многото клубове, в които има музика на живо; посетете кулинарен курс заедно, на който ще се забавлявате и ще си сготвите;
  • Уикенд любов – Свети Валентин е петък, така че стягайте багажа! Подарете си едно бягство заедно! Това бягство може да е СПА уикенд във Велинград или Стара Загора, ски почивка в Банско или пътуване в Европа до някой красив и топъл град, в който да се поглезим. Гърция ни е толкова близо, нали? А там ни чака по-топло време и много възможности за романтика! Препоръчвам ви (не само Гърция), ако имате възможност да посетите Тоскана, Франкфурт, Париж ,Тбилиси, а защо не и Казан, столицата на Татарстан и център на татарската култура – разположен край река Волга и един от най-големите и красиви градове в Русия…Ако все пак останете в границите в страната, обмислете добре резерват „Славянка”, част от защитените територии по „Натура 2000”. Там има много места за разходка, има хубаво СПА и масажи, спокойствие, закуски в леглото и другото, което ви е нужно е само вашето въображение 🙂
  • Домашен уют – романтична петък вечер у дома! Понякога една уютна вечер у дома, в компанията на любимия човек, заедно обгърнати от романтична атмосфера, която сами сте създали е най-доброто преживяване.Опиянени от взаимната си любов имате възможност да заздравите връзката си, да се опознаете, да бъдете просто себе си в собствения си дом. Можете да вечеряте на пода, като пикник с одеяло и кошница с багети и вино! Можете да си поръчате храна, да си направите пуканки и да гледате любим стар филм, като онзи, който сте гледали за първи път заедно! Можете да си говорите за нещата, за които вече не остава много време или да си припомните първите срещи и ласки! Можете да играете бордови игри, докато пиете вино и си разказвате как е минал деня ви…Каквото и да правите най-важното е, че ще бъдете заедно и ще имате една не точно обикновена вечер у дома. Не забравяйте свещите, виното, малките подаръчета, шоколада и валентинките!

И един съвет към дамите – не инвестирайте пари в луксозно/секси/ съблазняващо бельо! Вярвайте ми – загуба на пари е, които можете да похарчите за нещо много по-смислено. Ако си спомним една любима сцена от “Яж, моли се и обичай” ще ме разберете:

“Let me ask you something, in all the years that you have…undressed in front of a gentleman has he ever asked you to leave? Has he ever walked out and left? No? It’s because he doesn’t care! He’s in a room with a naked girl, he just won the lottery.”