Днес е ден на Нетфликс и по-конкретно един мини сериал, който чаках прекалено дълго, за да гледам – The Spy! За 3 дни го изгледах, но ако имах повече време за себе си щеше да е за една вечер! 6 епизода, които разказват базиран на истинска история сив, но великолепен сериал. В центъра на този тв разказ в драматична роля е Саша Барън Коен. Моят абсолютен фаворит, а откакто гледах Who is America, го наричам просто гений (не че в Бруно и Борат не беше гениелаен)!

Саша много успешно влиза в ролята на легендарен агент на израелския Мосад – Ели Коен. Ели отива под прикритие в Дамаск през 60-те години, за да си проправи път във висшето общество на Сирия и да получи ценната информация за Израел. Задачата отнема години от живота му, а той започва да губи връзка със себе си и реалността понякога.

Образът, който изгражда Саша Коен е многопластов и много сложен, но Саша го прави с такава лекота, че като нищо можете да се заблудите, че той е Ели Коен и някак сте се пренесли в онези времена…

Ели Коен е роден в Египет, но емигрира в Израел със семейството си. Там започва и да служи на страната като шпионин, като получава една сложна задача с бързо обучение. Той се справя толкова добре със задачата си и заблуждава всички, че дори му предлагат да стане заместник – министър на отбраната в Сирия.

В този сериал ясно се виждат няколко неща – изключителния талант на Саша Коен и на неговите колеги, които са подбрани много добре (нещо, което рядко ще кажа за сериал); режисьорско майсторство, което успешно пресъздава атмосферата и историята на едни мрачни и неблагоприятни времена, както за Израел, така и за Сирия.

Краят, който може да се каже е в целия последен епизод, някак много реално пресъздава събития, за които сме чели неведнъж и за които знаем, че са се случвали и вероятно продължават да се случват в близкия изток:

В края на 1964 г. Коен се прибира в Израел за отпуск. Когато се връща в Сирия, шпионинът отново започна да предава кодирани изпращания на израелците, често излъчващи се по едно и също време всеки ден – грешка, която ще улеснява сирийското контраразузнаване да проследи своя предател. Вероятно подпомогнати от съветската апаратура за радиодетектиране, сирийските войници влизат в апартамента на Коен в началото на 1965 г. и хващат „Табет“ по време на предаване към Израел. Израелците, европейските правителства и дори папата помолят сирийците да пощадят живота на Коен, но безрезултатно. Жестоко измъчван, след това осъден на смърт и обесен в Дамаск на 19 май 1965 г.

А какво да гледате в HBO GO вижте тук!