Ах, Коледа е! Най-прекрасното време от годината, нали? С този текст искам да ви поздравя и да ви пожелая весели празници, както и да ви заведа на малка разходка сред историята на коледното дръвче – елхата.

КОЛЕДНАТА ЕЛХА

Една от историите, които знам за елхата е благодарение на The Big Bang Theory – Шелдън обясняваше, че това е езическа традиция, която е възникнала заради вярването, че елхите са магически, защото през зимата всички растения умират и няма зеленина навън, но тези дръвчета остават зелени, за това ги отсичали и запазвали в домовете си. Така вярвали, че ще запазят пролетта (или нещо такова).

Коледната елха е най-често украсена ела (или друго иглолистно дърво) за Коледа, както и за празника Нова година (новогодишна елха). Това е една сред най-разпространените традиции за празнуването на Коледа. Днес коледната елха се счита за християнски обичай, но всъщност той възниква в Древен Египет, където са украсявали палмите. Германските племена по-късно украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината около най-късия ден на годината – 21 декември. Започнали като украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започнали да украсяват целите дървета. Така постепенно украсите на елхата ставали по-богати; коледните дръвчета се обкичвали с гирлянди, множество светлини и коледни играчки. Започнали да се изкарват коледни дръвчета по градските площади, около които се организирали тържествата за празника. Видът на сияещото дърво предизвиквало такъв възторг, че скоро обичаят започнал да се разпространява из цяла Европа.

Още през 17 век в Германия се появяват коледни базари, където се предлагали подаръци, храни и дребни украшения, които да се поставят върху елхите. От тук идва традицията да се използват дребни сладки в различни форми за украсата на дървото. В свои бележки от Страсбург през 1601 година, един изследовател описва как местните украсяват елхите си с вафли, захарни пръчици и хартиени цветя в най-различни цветове. По същото време и коледната елха била пренесена в Англия, където не била приета много добре отначало, но все пак приета с времето като неизменна част от празненствата за Коледа.

Следващият път, когато посетите немски коледен базар, не забравяйте, че сте част от много стара традиция! 

С навлизането на елхата като неизменен елемент от Коледните празници се появява и проблемът с изсичането на дърветата и нарушения природен баланс. Това налага да се започне производството на изкуствени елхи. Първата такава елха е произведена от гъши пера в Германия! Малко по-късно американска фирма за четки започва производството на изкуствени дръвчета по същата технология.А днес имаме огромен избор от изкуствени дръвчета, които да заменят живото дърво у дома и отново да носят щастие и светлина! Бъдете приятелчета на Земята и избирайте изкуствено коледно дръвче или си направете сами 🙂

FYI:

В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. Руснаците уреждали коледни дръвчета в по-големите градове на България по време на Руско-турската освободителна война. Така елхата станала една от най-популярните в България. Тя е не само коледно, а и новогодишно дръвче. В СССР през 1920-те елхата е забранена като религиозна традиция и едва през 1936 година е разрешена отново, но не като коледна, а като новогодишна традиция.