За края на годината дълго се чудих как да опиша равносметката си, докато не си дадох сметка, че няма смисъл. Познавам невероятни хора, които са изключителни във всичко, което правят и са изключително различни един от друг! Реших да попитам (на случаен принцип) няколко души как е минала 2019 за тях, като си формулирах 4 въпроса, с които се оформи този текст “Вашата 2019”. И е страхотно!!

Благодаря на всички, че се включиха! Благодаря на всички, които ми споделиха каква е била 2019!

Предупреждавам – дълго е, но си заслужава!

Вашата 2019

1.Какво постигна през 2019

2.От какво те беше страх

3.За какво не ти остана време – не ти стигна 2019

4.Какво откри през 2019

Михаела Тюлева, актриса/режисьор/преподавател в НАТФИЗ

 1. 2019-та беше динамична. Изпълнена с много професионални успехи и лични постижения. Почти се научих да живея по-бавно,да не бързам,да си оставям време само за мен- да се разходя,да си почета,да пия кафе на пейка или просто за малко да “нищоправя”. Класът, в който съм асистент в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, излезе с премиери на спектаклите “Тигърчето Спас” , “Гъбарко” и “Кръговрат” на камерна сцена в Младежки Театър “Николай Бинев”. Успяхме да отидем на три фестивала,като от последния в Баня Лука се върнахме с пет награди!
 2. Нищо
 3. Не ми остана време тази година да прочета всичките книги, които съм си приготвила. Понякога, в забързаните дни не ми остава достатъчно много време да поиграя с детето толкова дълго, колкото той иска,а аз обичам да играя дълги игри с него,в които понякога да се смеем до сълзи!
 4. Открих отново,че съм щастлив човек- имам прекрасна професия,чудесно семейство,верни приятели! И си пожелавам да сме здрави,за да се радваме на чудесата на живота.

Златка Димитрова, Образование България 2030 

 1. Постигнах малко повече самоувереност, спокойствие и вътрешна хармония със себе си и света. В края на годината се чувствам една идея по-продуктивна в работата си, по-добра в битовия мултитаскинг и по-помъдряла във взаимоотношенията си с хората (но само с някои).
 2. Най-много се страхувах от това какво мислят другите за мен.
 3. Иска ми се да имах повече време да си стоя спокойно на дивана, да чета някоя любима книга за 5-ти път и да се наслаждавам на перфектно чист апартамент и на сготвена храна за поне 2 дни.
 4. Открих, че всъщност съм добра в работата си и че домашната кавга може да бъде и средство за успокоение и семейна хармония.

 

Сесил Каратанчева, тенисистка

 1. 2019 постигнах да издържа още една година в професионалния тенис. Вече 25 години се занимавам с това и ето ,че още една година мина.
 2. От нищо и от всичко! Крайности изключващи се една друга, но при мен е така.
 3. Не ми остана време да съм повече с близките ми хора. Да ходя по пясъка и да се запиша на испански език.
 4.  Открих ,за пореден път, че живота тече ужасно бързо. Трябва да сме благодарни и добри!

 

Веселин Замфиров, татуист, Inside Ink – Tattoo

    1.През 2019 моята любов ме дари с ангел – една малка дама на име Невяна. Тя е всичко !

    2.Страх ме е ,че всичко от тук нататък го описвам с една дума Невяна ,то това хем е страх, но мотивиращ.

 1.  Намерих много време за семейството ми и за експото +татусите ,но малко време за приятели и за роднините ми ,но ще пробвам другата година да се поправя.
 2.  Открих сила и смисъл, които само семейството дава и любовта към него

Любомир Игнатов, фотограф

 1. 2019 беше доста странна и много неочаквана. Най-голямото ми постижение беше изложба в Ню Йорк и едномесечния ми престой там. Запознах се с доста яки хора. С тях създадохме Glue Factory – New York/Sofia Street Brand. Смешното е, че тези хора бяха отказали да работят с Кание Уест, въпреки многобройните му покани и избраха мен. Отидох на море с родителите ми, което беше велико, не беше се случвало отдавна. Научих няколко нови сноуборд и скейт трика. Започнах да спортувам и живея по-здравословно… Опитвам всеки ден да постигам нещо добро за себе си.
 2. Аз се страхувам от безумно много неща, прекалено много, но когато дойде страхът, започвам да повтарям това: “I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.” ― Frank Herbert, Dune
 3. Да прекарам повече време с любимите ми хора и семейството. Другото не е важно, докато съм жив и здрав ще го изпълня.
 4. Мисля, че е спокойствието на ума. Живеем под толкова стрес и тъпото е, че винаги е за незначителни неща. Забравили сме да живеем днес, в този момент, винаги мислим за миналото или бъдещето и това ни пречи. Трябва да преоткрием ежедневната усмивка отново.

Антония Попова, фондация “За Нашите Деца”

1.Обобщено за годината , смятам че постигнах почти всичко ,за което желаех в началото й. Доколкото си спомням си бях пожелала новости и нови предизвикателства . Беше година на себеоткриване и беше чудесно. Запознах се с невероятни и различни хора, с които се случиха страхотни приятелства. Предизвиках се колкото можах, въвличах се в нови за мен неща, посетих семинарите, които исках и прочетох книгите, които си набелязвах. Преживях най –трудната си любовна раздяла, която даде път на нова, динамична и красива любов. Заобичах още повече работата си и съм щастлив човек , че имам възможност да правя това , което правя в момента.

2.Беше ме страх от различни неща през цялата година. Осъзнах, че когато правя всичко, което искам, влагайки индивидуално отношение и любов, и съм заобиколена от прекрасните хора, които имам в живота си, няма място за страх, а просто за поредните предизвикателства, в които не спирам да се въвличам.

3.Мисля си , че ми остава време за всичко, но за да очаквам 2020 с още по голямо нетърпение , ще отбележа че не стигнах до две екзотични дестинации. За всичко останало се опитвах да се намествам в 24 часовия ден.

4.Преоткрих нашето черноморие, и все още смятам, че е прекрасно. Направих най –дългите си , разнообразни и незабравими преходи в планината до сега. Открих къмпингуването. Посетих няколко нови дестинации и се влюбих в прекрасна Барселона.

Пламен Петров, специалист комуникации  “Язаки България”

 1. Постигнах баланс със себе си.. Постигнах едно подобрение на едно от най-слабите ми лични качества и това е “Търпението”! С времето и по-скоро от тази година с помощта на важни за мен хора, успях по една или друга причина да показвам пред другите и най-вече пред себе си търпение.
 2. Страх ли? Не мисля, че имаше нещо, което ме стресна през тази година поне. Ако трябва все пак да посоча нещо, може би това е смяната на средата като цяло. Смяната на милионни градове с висок стандарт личен и не само със скромния Хасково спрямо местата, където живях и т.н.! Но не мога да го определя като страх..
 3. Ох, времето никога не стига! С времето и годините осъзнаваш, че той е най-ценен фактор за всичко, което се случва с теб.. След като си дадох сметка за нещата през годината си мисля, че не успях да прекарам достатъчно време с детето си. За жалост на този етап от живота ми дистанцията между мен и него е сериозна и честото пътуване не е удобно не само за мен, но най-вече за него..
 4. Това което открих ме изненада, както аз самия не бях подозирал. Открих приятелство, и човек който трудно се намира в днешно време. Изградих едни страхотни взаимоотношения с хора, както не бях предполагал, че е възможно. Ако трябва да направя подробен анализ, може би причината е и в моята лична промяна. Без много увъртания определено това, което открих през 2019г. е приятелство!!

Роси, уеб дизайнер

 1. 2019 се оказа година на големи вътрешни и житейски промени. Отворих очите си за реалността, която съм съ-творила и позицията, в която съм се съгласила да живея. Събрах силата да повярвам, че заслужавам щастие, свобода, любов и че аз съм човекът, който да си ги даде. Събрах куража да взема решение и да действам стъпка по стъпка към неговото изпълнение, преодолявайки вътрешните си съмнения и външни провокации.
 2. От първата крачка, от отговорността на избора, от грешки, от болката и трудностите, от времето, от пускането на контрола над външните обстоятелства
 3. 2019 ми даде необходимото време и пространство да започна нов етап от земния си път. Очаквам 2020 с вяра и надежда, и сърце, в което се завръща любовта към живота.
 4. Вътрешният си глас и сила, вътрешната си свобода и суверенитет. Нови перспективи, нова творческа вълна, ново глобално семейство. Открих силата на вярата. Открих, че не съм сама, че съм защитена и обичана. Открих, че смисълът на живота тече отвътре навън. Ако искаш да лекуваш другите, ти самият трябва да си здрав. Ако искаш да даваш, трябва първо да имаш.

 

Николина Мемцова, библиотекар

 1. Като направя равносметка видях, че през тази година успях да поставя началото на ново начинание. Успях също да усъвършенствам аспекти в работата си, от които не бях доволна. В личен план – направих няколко обещаващи приятелства, а заедно със съпруга ми съумяхме да хармонизираме още повече връзката си.
 2. През тази година не съм изпитвала често страх. Моят страх се явява всъщност във формата на притеснение – притеснявах се, и още се притеснявам, че плановете ми няма да се развият така, както съм ги замислила. И тази година, както и във всички години от живота ми досега, се страхувам от промяната. Особено прекалено бързата промяна в живота ми ме плаши.
 3. Не ми остана достатъчно време да се видя със стари приятели. Искаше ми се и повече да тренирам, а нямаше как. Останаха и някои книги и филми, до които ще стигна през 2020.
 4. Открих, че клишето “ти си на толкова, на колкото се чувстваш” е напълно вярно! Открих, че любовта може да се засилва с годините. И, от прагматична гледна точка, открих колко от полза в домакинството може да бъде една миялна…

Ива Бранска, магистър по психология

 1. 2019 беше много динамична година изпълнена с всякакви изненади! Завърших магистратурата си, което беше доста очаквано, но по пътя към нея срещнах любовта съвсем случайно. Успях да създам и запазя много приятелства, както и да се порадвам на някои много луди моменти с тях. За повече от това не бих могла и да мечтая.

2.В началото се страхувах дали ще успея да задържа всичко хубаво, което ми се случи. Сега, в края на годината си мисля, че тези страхове са излишни. В крайна сметка, стига да действаш, за да превърнеш мечтите си в реалност другото си е въпрос на късмет. Много харесвам един цитат от Джон Ленън, който баща ми все повтаряше: „Всичко ще е наред накрая. Ако нещо не е наред, това не е краят.“

3.Три неща не успях да свърша тази година и остават за 2020: да доброволствам за деца, да науча нидерландски и да правя близките си по-щастливи. Оправдания защо и как не съм свършила са излишни, а за догодина можеш да ме попиташ пак 🙂

4.Да бъдеш емигрант е предизвикателство, което всеки българин трябва да изпита поне веднъж в живота си. Това е един от малкото начини, чрез които да научиш много за себе си и средата си, като се потопиш в нещо съвсем ново. За мен лично тази 1 година в Нидерландия ме научи как хората могат да реализират пълния си потенциал и колко много възможности открива това за цялото ни общество и най-вече, че можем да местим планини стига да обединим усилията си. Мечтая си да видя това и в България за вбъдеще и вярвам, че имаме потенциала да го случим. Всичко останало си зависи от нас.

 

 

И аз…

1.Какво постигна през 2019 – баланс, който не вярвах, че мога да постигна. Баланс между нещата, които обичам да правя, да се развивам и да бъда stay at home майка. Сертфицирах се от Google по дигитален маркетинг и други неща, които стоят добре в CV-то; създадох Светът на Гери и се обогатявах културно, заедно с Анди и му помагах да открива света; 

2.От какво те беше страх – от паяци; от неваксинирани деца, с които Анди може би играе навън; от това да си изпускам нервите. Страховете са неизменна част от мен, но е хубаво, че не ме е страх да го призная..

3.За какво не ти остана време – не ти стигна 2019 – за дълги пътувания; 

4.Какво откри през 2019 – открих нови готини хора, които правят готини и смислени неща! Открих, че все още има хора, с които можеш да си уязвим и това е ОК; открих много искреност в хора, които уж познавам от дълго време, а не я виждах до сега искреността;и в книгите и театъра открих нов вид искреност; открих, че ми се разкриват, както хора, така и изкуството, а аз само трябва да бъда до тях; открих сериалите в HBO GO; открих няколко нови за мен места за хубави вечери навън; открих спорта, благодарение на една страхотна инструкторка – Марина 🙂

 

Благодаря, че ми споделихте Вашата 2019!