Дни за театър! Да направим декември наистина магичен, като се впуснем на обиколка по “Г. С. Раковски”. Хубаво е да излизаме от уюта на домовете си през студените вечери на декември, за да се предадем на зрелищата, които съчетават реч, жестове, музика, танц, звук или с други думи добрите постановки в театрите! Посветете декември на изкуството в компанията на близки – няма по-добър начин да си подарите истинска магия и да се обогатите! Вижте тези постановки, които според мен задължително трябва да гледате и, разбира се, разгледайте пълните програми на театрите и си изберете от репертоара:

 Българска армия

1 декември“Колко е важно да бъдеш сериозен” – участват Владислав Виолинов, Тигран Торосян, Антоанета Добрева – Нети, Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов, Веселин Ранков, Мимоза Базова, Пламена Гетова, Калин Иванов. Това е най-виртуозно забавната комедия на Оскар Уайлд. Всички в постановката са остроумни,преизпълнени с ведро желание за живот и щастие. Случайността си играе с любовта, а тя с нашите герои! На Нети страшно много й отива да се въплъщава в такива роли…Постановката сама по себе си може да се нарече игрива и наистина да ви даде заряд! “Изкуството е единственото сериозно нещо на този свят, а творецът – единственият човек, който никога не е сериозен”, казвал Оскар Уайлд. Заслужава си да го гледате, да се отпуснете и да се насладите на тази ведра и забавна комедия!!!

4 декември (и на 22-ри) – “Секс, наркотици, рокендрол” – участват  Ивайло Христов, Дони – Добрин Векилов, Коцето–Калки. Това е сред постановките които съм гледала най-много, а именно 5 пъти и мога още поне толкова! Ако има някой на този свят, който не я е гледал – веднага да тича за билети! Музикалното оформление е жестоко! Ивайло Христов е БОГ! Всеки път, когато съм гледала “Секс, наркотици и рокендрол” знам какво следва и въпреки това се смея от сърце, пея си тихо по време на изпълненията и тръпна в очакване на следващата сцена, следващата крилата фраза, следващо действие..Случва се истинска магия между публиката и играта на сцената и това дава силен заряд за едните и за другите! Освен всичко, постановката засяга някои актуални (вече над 25 години) проблеми и заедно с актьорите в продължение на 2 часа търсим смисъла.                    ПРЕ-ПО-РЪЧ-ВАМ!!!

12 декември (и на 21-ви) – “Маркиз Дьо Сад” – участват Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Антоанета Добрева -Нети, Явор Бахаров, Георги Кадурин, Луизабел Николова. Пиесата ме изненада с това, че е комедия, макар и черна. Скандалността, насилието и перверзията на маркиз Дьо Сад бяха налице. Неговата спорна личност и разбиранията му всяваха смут, дори през хумор и шокираха до последните минути на представлението. Не бих казала, че постановката е скандална, макар че имах очакване да бъде. Бях очарована от играта на Георги Кадурин и Явор Бахаров, които пресъздадоха изключително истински образите си. ПРЕПОРЪЧВАМ горещо 🙂

 

Театър 199

9 декември“Чамкория” – участва Захари Бахаров. Толкова. Това е постановката, за която ако нямате билети в ръцете си, най-добре свиквайте с мисълта, че може би ще успеете за 2020 да се снабдите с тях! И по дяволите, струва си! Струва си чакането, дебненето за билети, всичко си струва. Захари Бахаров те хваща за гърлото и те кара да се смееш и да плачеш до края на моноспектакъла. Уникален е – силен, смешен, сериозен, объркващ, привлекателен, кара ни да се питаме “кои сме ние и защо сме такива”. Истинското удоволствие от тази постановка е, че е театър в суровия и най-първи смисъл на това, защото няма допълнителни ефекти, няма и много реквизит всъщност. Има актьор и текст и двете са перфектни от игла до конец. Това важи за представлението – перфектно!

 

Театър Сълза и смях

12 декември“Късметът на кукувицата” – участват Яна Огнянова и Здрава Каменова. Едно представление с много хумор, хубава музика и силна емоция, която ще остане в сърцата ви! Две кукувици си делят една сцена – така мога да опиша най-кратко постановката. Две много противоположни жени, които през смеха и емоциите на хумора ще ви накарат да се замислите за повече от това, което виждате на сцената. Те разкриват себе си, махайки пласт по пласт от всички психични защити, които са си изградили срещу хората, за да ви покажат, че всички сме кукувици 🙂

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО проверете какво ще играят в Театър НАТФИЗ! Все още няма програма за месец декември, но не подценявайте младите актьори там и следете какво играят – страхотни са! Истински се забавлявах и настръхвах там, седнала в стол на самата сцена, опасно близо до играещите пред мен и се насладих на безупречна игра в комедийна постановка на класа (тогавашния клас) на проф. Ивайло Христов.

И не забравяйте да уважавате театъра – не ходете болни, изключвайте звука на телефоните, не закъснявайте за постановки и не си цъкайте на телефоните!