Хейт вторник за антиваксърските движения, макар че един ден няма да е достатъчен да изпратя правилното послание 😉

В края на месец март тази година, в Ню Йорк в сила влезе 30-дневна забрана неваксинирани деца да излизат в обществените пространства. Всички под 18-годишна възраст, които не са били ваксинирани, не можеха да посещават места като училища, търговски центрове, ресторанти и храмове, а глобите бяха солени, ако се наруши забраната. През същия месец март, но по-близо до нас, в Италия се взе решението неваксинираните деца да не посещават училище. Решението бе взето, след като месеци наред в страната се водеха дебати за задължителните имунизации. Така в Италия децата под 6-годишна възраст започнаха да се изключват от детските ясли и градини, ако няма доказателства за бити ваксини. Хейт за антиваксърските движенията!

А случая в Ню Йорк не се различава толкова много, освен в наложените мерки, или поне на пръв поглед. Там имаше 153 потвърдени случая на морбили в окръга, който е с население над 300 хиляди души. Огнища на болестта избухнаха във Вашингтон, Калифорния, Тексас и Илинойс. Общото между тези щати, Италия и България са антивакс движенията, които не ваксинират децата си. Де да бяха само в тези страни, но те са навсякъде по света!

През 2018 г. в Европа са регистрирани повече от 82 500 случая на морбили – три пъти повече от общия брой, отчетен през 2017 г.

Световната Здравна Организация (СЗО) обяви антивакс движението за една от най-големите заплахи за здравето на човечеството през тази година!

В началото на всяка година СЗО излиза със списък със заплахи, с които човечеството ще се сблъска почти със сигурност през годината. Целта на този списък е информативна и превантивна. В него често се отразяват замърсеният въздух, грип, тежки условия на труд и други.

Според мен, обаче антиваксърските движенията са истинска заплаха и за съжаление набират много скорост и повече последователи. По неясни за мен причини, тук в България родителите имат огромно недоверие към ваксинирането. Едва две трети от българите смятат, че ваксините са безопасни, а по-малко от 73 % – че са ефективни.

А интернет е голям и фалшива (невярна и подвеждаща) информация дебне отвсякъде!

Именно в интернет се подклаждат какви ли не теории защо да не се ваксинират децата и как ваксините са свързани с много конспиративни планове, водят до други болести (особено актуално е да се свързва ваксината с аутизъм) или са просто безполезни и са поредния начин фармацевтичните компании да правят много пари. Тези наблюдения събрах, след като почти 3 месеца бях под прикритие в най-голямата Фейсбук група на антиваксърите. И веднага искам да вметна, че не тези, които произвеждат и разпространяват ваксините са забогатели, а онези с шуслеровите соли 😉

От групата на антиваксърските движения (в множествено число, защото те самите се делят на 2-3 вида) научих, че всеки филм, който прилича на документален и научно-популярен е достатъчен довод, с който да се подкрепя антиваксърската теза. Без никакви истински научни факти, антиваксърите с филми и никому-неясни автори с по 2 книги защитават яростно безумните си решения и са готови във всеки момент да влезнат в битка. Страшно е! Точно така и се разкрих, когато на един пост в групата не издържах и написах, че си играят със здравето на невинни деца, които са обречени да имат антиваксъри за родители.

За мое съжаление четях всеки ден абсурдни, безумни причини, поради които се подклаждаше общата “кауза” да няма ваксини, да не ги задължава закона и т.н.

Искам да кажа на всички родители в антиваксърските движения 2 неща:

  1. Хейт за вас! Хейт за антиваксърските движения по цял свят! Shame on you!
  2. Ако толкова много искате да не си ваксинирате децата, трябва да отидете да живеете на някой остров, отдалечени от всякаква цивилизация, която сте готови да жертвате в името на идиотските си убеждения. Съберете си някъде, направете си държава, напишете си закони и си се заразявайте с каквото си пожелаете. Може да възродите и чумата – знае ли се…Нямате право да подлагате всички на риск, само защото обръщате гръб на науката и се надъхвате взаимно колко са лоши ваксините! Нямате право и няма да ви го дадем! Здравият разум ще победи в тази война, сигурна съм!

Някой ден децата ще съдят родителите си за това. Вече започна! Децата на антиваксъри, които вече са на по 16-17 или дори 18 се опитват да си бият всички пропуснати ваксини.

Със сигурност помните това:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-47449517