Според ReFED, в момента изхвърляме около 40% от храната си в световен мащаб! Също така изчисляват, че само в САЩ се харчат 218 милиарда долара за храна, която никога не се яде! Това е стряскащо и ненормално и трябва да се промени! Промяната започва с нас, с всеки един от нас. Освен у дома, и на работното си място можете да направите така, че да ограничите купуването на храна и напитки, с което и да ограничите пластмасовите опаковки, в които масово се предлага храната. Бъдете приятелчета на Земята и в офиса! Например:

  • Изберете един ден в седмицата, в който задължително всички в офиса да си носят домашно приготвен обяд. Организирайте си Monday homemade lunch и обядвайте заедно като едно голямо (или пък малко) семейство. Ако е в началото на седмицата, обядът ще ви даде възможност да отметнете дори малко работа в разговори, да се настроите за предстоящите си задължения и срещи, както и да се сплотите като си разкажете как е минал уикенда ви 🙂
  • Носете си кутии за храна и окуражавайте колегите си да правят същото! Когато си взимате обяд от някое заведение, за да се нахраните в офиса си, именно така ще ограничите пластмасовите кутии и всичко друго, в което се продава храната.

Офис консумативите често са причина за големи замърсявания.

Според проучване у нас се оказва, че средният офис служител в България използва 4 000 листа копирна хартия всяка година (средно по 11 листа на ден)! За огромно съжаление, една не малка част от използваната хартия се озовава в кошчето до края на деня. Освен това, компаниите получават и не малко нежелана поща (и нямам предвид имейли), които също свършват в кош за отпадъци. Мога само да се надявам поне да рециклират!

С малки, но важни стъпки всеки бизнес – независимо малък или голям, може да допринесе за опазване на природните богатства, като намали употребата на хартия. Ето няколко идеи, с които не откривам “топлата вода”:

  • Използването на Google Docs, DropBox и други онлайн инструменти ще помогне много да не използвате толкова много хартия. Много от тези инструменти са далеч по-удобни за писане, редактиране, споделяне и т.н.
  • Печатайте двустранно, когато използвате копирни машини, за да пестите хартия
  • Преразгледайте всички абонаменти, които имате за получаване на списания или други материали, които по някакъв начин са свързани с бизнеса ви и се откажете от тези, които имат онлайн версия
  • Окуражавайте рециклирането сред колегите си
  • Споделяйте си офис консумативите – не е нужно на всяко бюро да има 6 химикалки, ножица, телбод машина и 2 маркера. Споделяйте се тези неща и не купувайте, докато наистина нямате нужда от нов консуматив

 

Обособете в офиса кошчета за различните видове отпадъци – изхвърляйте отпадъците си разделно! Не изисква кой знае колко много място да поставите 2 или 3 кошчета за различните отпадъци като хартия, пластмаса, стъкло и други. Комуникирайте веднъж месечно за ползите от разделното изхвърляне на отпадъци и рециклирането в общ имейл или друг канал, който използвате, за да достигнете до всички колеги в компанията.

Често офисите ни са наш втори дом, така че е повече от логично да пренесем там добрите си навици и да създадем място, на което да бъдем приятелчета на Земята.

Аз имам щастието да работя с хора, които са еко-ориентирани и се ангажират по различни начини с опазването на ресурсите ни. И мога да кажа от личен опит, че не е никак трудно да ползваш по-малко хартия или дори никаква, както и не е трудно да имаш 3 кошчета за отпадъци. Не е трудно да си носиш храна и да я споделиш с колеги и не е трудно да търсиш съмишленици в офиса за тези добри навици.

 

 

За съжаление не намирам актуални данни за това колко храна в България се изхвърля, но имам достатъчно наблюдения (дори и сега, когато съм по майчинство) за това как заетите хора,които са на работа, се хранят, как си взимат обяд и т.н. И има още много какво да се желае в предприемането на малките стъпки, които са изключително важни за природата.