Хелоуин е маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни.Началото си води от келтския езически ритуал Сауин и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“ – “Trick or treat”.

Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.

Християните пък вярват, че душите след смъртта не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, за да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. С течение на времето празникът приел и днешното си име Хелоуин (Halloween – от All Hallow’s Eve).

Днес Хелоуин е вторият най-комерсиален празник след Коледа. В САЩ се харчат около 2 млрд. долара за костюми и още 4 млрд. за бонбони и сладки за празника. Това, все пак е типично за американците и макар, че не съм фен на абсолютното консуматорство, аз харесвам идеята за Хелоуин. Харесвам този Хелоуин, който ми е представян от американските филми. Децата се вълнуват за празника, броят дните, мислят си с какъв костюм искат да бъдат – на супергерой, любим персонаж от книжка или филмче, на животно или на някой, който познават, като любимия си учител. Родителите им подготвят тиквите, от които правят фенери, правят им и кошнички, с които да събират лакомства, а майките сами шият костюмите за децата си. Накрая в деня на Хелоуин цялото семейство е с костюми и обикаля квартала за лакомства. Всички къщи са украсени коя от коя по-страшна. Децата са с близките и приятелите си и се забавляват.

Този Хелоуин харесвам аз. Според мен е хубав семеен празник (или поне може да бъде), особено за по-малките дечица.

У нас не се чества Хелоуин особено много. Някои училища организират празненства с костюми или пък групи деца поемат инициативата сами и се маскират и обикалят по домовете ни за номер или лакомство. Поне това са моите наблюдения. Мисля, че е жалко, защото няма нищо лошо в това да направиш един обикновен ден в малък празник за детето си, като го превърнеш в семейно празненство с маски!

Мисля също, че не трябва да задълбаваме толкова много в излишни размисли и страсти за Хелоуин, а да се оставим да ни завладее празничното настроение и да си организираме свой празник:

Поканете приятелите си у дома за скромен купон с костюми, на който можете да излъчите и победител за най-добър и креативен костюм. Наградата може да бъде бутилка вино или пък кутия с лакомства. Снимките ви в социалните мрежи ще са истински хит 🙂

ИЛИ

Поканете си компания и гледайте заедно стари страшни филми в уюта на отиващия си октомври. За повече Хелоуин атмосфера можете да заредите със страшни лакомства от 100 грама сладки (например) – https://100gramasladki.com/helouin/

ИЛИ

Ако имате деца, поканете малките им приятели на детско джамбуре с костюми. За тях със сигурност трябва да измислите няколко награди! Ако децата са на подходяща възраст, силно препоръчвам (старо е, знам) това филмче – https://www.youtube.com/watch?v=wr6N_hZyBCk

 

Нямам търпение Анди да порасне малко и да си правим костюми, да гледаме филмчета заедно, да си купуваме тикви за декорация, “страшни играчки” и да се помъча да правя сладки с формата на черепи или нещо подобно 🙂

Каквото и да правите, оставете децата да бъдат деца. Ако искат да се маскират и да обикалят за сладки – нека! Помогнете им, окуражавайте ги и си изберете костюм и тръгвайте с тях! В Хелоуин няма нищо лошо, дори напротив!