Восъчните кърпи са прекрасна алтернатива на фолиото, пластмасата и найлоновите опаковки за храна, които ползваме. Прекрасна стъпка към домакинство без отпадъци! Всички знаем, че да живеем без отпадъци (zero waste) изисква не малко усилия, излизане от зоната ни на комфорт и често нямаме време за това. Тук идва на помощ Биляна от Libyana Lave! Тя (също с малко помощ) сътворява Libyana Lave восъчни кърпи  – пъстри, шарени, удобни, ръчно изработени с любов!

“Идеята за восъчните кърпи дойде съвсем естествено, като поредна стъпка в създаването на едно домакинство, стараещо се да произвежда възможно най – малко отпадък. Откакто станахме родители, с мъжа ми решихме да променим начина си на живот и да създадем дом, който да е възможно най – щадящ природата. Искаме синът ни да бъде възпитаван по този начин.”

Търсейки алтернатива на стреч фолиото, което масово се използва в домакинствата, Биляна попада на восъчните кърпи и се влюбва веднага, особено щом разбира за пчелният восък, който е основен продукт за изработването на восъчни кърпи. Тя самата е от семейство пчелари и добре е запозната с всичките му полезни свойства. Така Биляна решава да си направи сама такива кърпи и за целта се е самообразовала с няколко видеа из интернет. Така заменя стреч фолиото с восъчни кърпи у дома и бързо се разнася новината сред близки и познати, които от своя страна също се влюбват в кърпите, но нямат времето да си направят.

Един от основните проблеми, поради които продължаваме всички да оправдаваме употребата на пластмаса под някаква форма или купуването на определени продукти, е именно липсата на време. Ежедневието ни е толкова забързано и натоварено, че често грижата за природата и опазването ѝ остават на заден план. За това и трябва да си споделяме за хората и местата, от които можем да си купуваме продукти, които ще ни направят приятелчета на Земята, като Libyana Lave.

Биляна ми сподели, че доста са експериментирали с формулата и с начина на правене на восъчните кърпи. Успели са да популяризират продукта си чрез участия в много събития и сега много хора знаят и ползват восъчни кърпи, а и вече има и доста по – голямо предлагане от тогава. А от създаването на восъчните кърпи Libyana Lave, Биляна и нейните помощници са изработили ръчно 2000 кърпи!

Аз ги ползвам у дома и съм повече от доволна! Страхотни са – много са удобни, достатъчно големи или малки са и са красиви. Има достатъчно избор на цветове. Също като Биляна, с появата на сина ми реших, че трябва да правя по-смели и големи крачки към живот без отпадъци, чиято идея подкрепям с години. Важно е да си дадем сметка какъв пример даваме на децата си у дома и на какво ще ги научим. Аз искам да науча Анди да бъде приятелче на Земята, да я пази, уважава и да го е грижа за безценните ресурси, които ни дава.

Всичко това може да започне с малка стъпка, като замените фолиото у дома с восъчните кърпи на Libyana Lave!