Скоро гледах по телевизията репортаж за Refill Bulgaria , за които изобщо не бях чувала до този момент. Първата ми мисъл беше вечната ми драма, че водата е природен ресурс, който трябва да бъде достъпен за всички хора по света, както и да бъде безплатен, НО! няма да задълбавам в това, за да ви разкажа за Refill. По-точно Калина от Refill Bulgaria ми разказа за инициативата, за местата, на които да ги намерите, а аз ще ви предам нейните думи 🙂

Аз: Как започна всичко?

Калина: Refill e кампания на Британската организация City to Sea, която организира множество кампании за воденето на по-екосъобразен живот (https://www.citytosea.org.uk/). Целта на самата кампания е да създаде интерактивна глобална карта, на която всеки да види къде може да си налее вода безплатно (от фонтан, чешма, ресторант, кафе, магазин и др.). Мисълта зад тази идея е, че достъпа до безплатна и годна за пиене вода ще насърчи хората да си носят бутилка за многократна употреба и съответно да намали купуването и изхвърлянето на пластмасови бутилки за еднократна употреба.

Относно Refill в България—започна съвсем на шега. Като цяло целта ни беше да добавим 5 станции, а в момента имаме над 40 в над 10 града в България и се опитваме да се разраснем. Отначало, добавянето на заведения ставаше като обикалях центъра и просто питах дали биха се включили. След популяризирането на идеята в социалните мрежи, хората сами започнаха да се свързват с мен, за да питат как да добавят нова локация. Първият път, когато някой ми писа, не можах да повярвам, но след известно време, вече всеки ден някой ми питаше за повече информация.

Аз: Колко са местата, на които ще ни напълнят бутилката с вода безплатно?

Калина: За сега в България има 44 локации в следните градове: София, Дупница, Плевен, Монтана, Лом, Карлово, Казанлък, Стара Загора, Ямбол и Варна. Всеки може да се включи в добавянето на още локации, ако знае заведение, магазин, чешма или място, което би сипвало вода на всеки. Всеки може да изтегли приложението Refill от app store-a и да добави съответната локация след консултиране със собственика, а ние ще изпратим стикер на обекта.

Аз: Имате ли някакви ориентировъчни данни колко вода консумираме и съответно колко пластмасови бутилки консумираме ежедневно?

Калина: Има множество статистика, но за жалост, (поне засега) няма конкретно за България.

Всяка минута се купуват 1 милион пластмасови бутилки по цял свят, като тази статистика е от 2017г., а от тогава броят на бутилките се увеличава. Друга шокираща статистика е, че 91% от пластмасата НЕ се рециклира. А относно глобалната консумацията на вода, всеки ден се използват 10 билиона тона вода, която е годна за пиене.

Е, това ми сподели Калина от Refill Bulgaria. Сега да опростим и обобщим:

  • бъдете добри и си носете бутилка за вода за многократна употреба и когато сте жадни ще можете да си напълните бутилката безплатно на някое от обозначените със стикер места като Savini Gelato, например; на страницата на Refill във Фейсбук ще откриете всички локации, както и в приложението.
  • бъдете добри и си изтеглете приложението Refill
  • бъдете добри и станете локация, на която се предлага безплатно вода, на тези, които са жадни; предоставяйте възможността да си напълнят бутилка вода, която си носят и нека заедно ограничим купуването на пластмасови бутилки
  • бъдете добри и споделете с приятели тази прекрасна инициатива

Бъдете добри и винаги си носете бутилка за вода! В София, освен възможността с Refill да си напълните бутилката отново, можете да се възползвате от десетките чешми, от които да си налеете вода напълно безплатно и без да замърсявате Земята!