11 септември 2001

Беше хладен и мрачен ден. Беше валяло дъжд предния ден или рано сутринта същия ден, не помня добре. Няколко дни ме деляха от първия учебен ден в 6-ти клас.

Беше странно. Всички телевизии прекъснаха програмите си и излъчваха атентат в САЩ. Горяха двете кули-близнаци – един от символите на Ню Йорк. И се говореше за война, за терористи, за ислям. Всички тези неща, които бяха толкова непознати за мен и моето детско-към -тийн ежедневие. Знаех, че е имало войни и помнех (и още помня) войната в Косово и ужасните кадри от новините. И бях чела много за първата и втората световна война. Само че тази беше различна. Бях много объркана и трудно разбирах какво се случва. Сякаш всичко беше насън. Помня добре, че малко след 11-ти септември камофлажът дойде на мода и беше още по-странно. Все едно чрез дрехите си бяхме солидарни с нещо, което беше толкова далеч от нас и нещо, което не разбирахме напълно.

След това започнаха новинарските емисии, в които се заговори за Афганистан и учудващо за Ирак. САЩ отвръщаха на удара и това някак ни (на нас – тийнейджърите, далеч от САЩ) даде някакво чувство за справедливост и тези новини вече не ни бяха толкова интересни. Стана прекалено политическо, за да задържи вниманието ни.

По-късно, когато вече се направиха филми за атентата, имаше много повече факти, а ние бяхме по-големи, нещата ставаха по-ясни и тъгата за този ужасен ден вече беше истинска и осъзната.

Днес се навършват 18 години от атентатите от 11 септември 2001 година. Днешните 20-21-22 годишни са били прекалено малки, за да помнят, а децата, които ще са в 6-ти клас най-вероятно само са чували за това. А може и да не са. Чудя се какво ли ще се учи в час по история за този ден. Този ужасен, ужасен ден…

Сутринта на този ден (9/11) 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като те са заредени догоре с гориво.Похитителите умишлено разбиват 2 от самолетите в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Събитието се излъчва на живо по цял свят, след като телевизионните станции разбират за първия сблъсък. За по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи. Южната кула пада в 9:59 ч. след като 59 минути е обхваната от пожар, причинен от сблъсъка със самолета. Северната кула пада в 10:28 ч. след като гори 102 минути. Когато северната кула пада, отломки от нея падат върху съседната сграда от комплекса, повреждат я и предизвикват пожар. Тези пожари горят с часове и компрометират конструктивната цялост на сградата и тя се срива в 17:21 ч.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолият или Белият дом. Аудиозапис от пилотската кабина разкрива опита на екипажа и пътниците да отнемат контрола над самолета от терористите, след като разбират от телефонни разговори, че други отвлечени самолети са разбити в сгради по-рано сутринта. След като на терористите става ясно, че пътниците ще възвърнат контрола си над самолета, единият от похитителите нарежда на другия да го разбие в земята.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2974 души, без 19-те терористи.Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от около 90 държави. Поне 200 човека скачат от горящите сгради и намират смъртта си на улиците или по покривите на съседните сгради. Някои от хората в двете кули успяват да се изкачат до покрива с надеждата, че ще бъдат спасени от хеликоптер, но вратите към покрива се оказват заключени. Загиват също и много полицаи, пожарникари и други спасители. Това е едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век. Промени стотици хиляди животи и силно повлия в политически, психологически и в икономически аспект на целия свят.

Обвиненията за терора бързо падат срещу Ал-Кайда и през 2004 г. лидерът им Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите. Той казва, че мотивите му за този брутален акт са американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 година Бин Ладен е открит и убит – има добър филм за това – Zero Dark Thirty

От 2002 година 11 септември се отбелязва в САЩ като Ден на патриота, а от 2009-а датата се именува и като общонационален Ден за почитане на паметта.

11 септември 2001 година е дата, която едва ли има човек на Земята, който да не свързва с голяма мъка. 11 септември не е просто дата в календара. Трагедията, която разделя времето ни – преди и след 11 септември. Всичко се промени през 2001 година.

 

А това е разтърсващо (по темата) и нека завърша така: