Това е един бърз и кратък блог текст, посветен на това как да направим банята си приятелче на Земята или баня без отпадъци за начинаещи (zero waste bath) 🙂

5 стъпки към банята без отпадъци:

  1. Бамбукова четка за зъби – не е нещо ново и никаква изненада! След като приключите с настоящата четка за зъби, пробвайте смело бамбуковата! Има огромен избор на пазара от такива четки. Бамбуковите четки за зъби имат същия срок на експлоатация като пластмасовите и цените им също са подобни. Аз лично използвам бамбукова четка от DM и съм доволна.
  2. Метална самобръсначка (safety razor) – на всички ни се налага в някакъв момент да посегнем до самобръсначките, независимо какъв метод на обезкосмяване сме избрали. Тази можете да я използвате с години, защото е метална! Ножчетата се сменят, така че може да се нарече и вечна.
  3. Сапун – използвайте твърд сапун, както за под душа, така и за миене на ръце, вместо душ-гел и съответно течен сапун за ръце. Има огромен избор на пазара от еко-био-без парабени хендмейд сапуни на разумни цени и, разбира се можете да си направите сами….
  4. Твърд шампоан – вече ви бях споделила за Морава – шампоан, който ползвам и препоръчвам. Използвайте твърд шампоан, вместо традиционните течни, за да избегнете ненужните опаковки! Заслужава си!
  5. За дамите – многократни превръзки за онези специални дни. Аз ползвам ТЕЗИ и не съм посягала към обикновените за еднократна употреба. Има и други решения, които са еко-съобразни като менструална чашка. Каквото и да изберете, направете го скоро и забравете за отпадъците и опаковките в банята!

 

Ако имате дете, малко дете (малко като моето), можете също да избирате еко продукти, които не правят компромис с качествата, като например твърдо сапунче без парабени, вместо традиционните шампоанчета и гелчета за бяна в течно състояние и пластмасови опаковки.