Има нещо, което постоянно повтарям откакто станах мамасита, преди малко повече от 10 месеца, а то е, че не трябва да спирам да живея за себе си и да се грижа за себе си. Вероятно така звучи егоистично, но все пак идеята ми е ,че когато аз съм в най-добрата си форма или в най-добрата версия на себе си, то тогава ще мога да се грижа по най-добрия начин за детето си, да се отдам на майчинството. За това и този текст се казва “Мамасита needs a margarita” (за всички с чувство за хумор).

Best for me = best me for my kid

Когато променяш ежедневието си от офис-парти-момиче към майка, която през повече време е сама през деня с детето си, социалния аспект от нуждата да се развиваш започва да крещи вътре в теб. Предполагам, че всички могат да си представят как се променя живота на всяка жена и колко е важно да правим неща, които да ни карат да се чувстваме нормални (не че сега не сме, но не е както преди децата) и да прекарваме време с компания, в която разговорите не се свеждат само до деца и домакинство. С други думи – не спирайте да намирате време за себе си!

За мен това е истинско богатство, което ме държи в изключително добра форма. Откакто имам титлата “мамасита”, не съм забравила какво е да общуваш с приятелите и колегите си, какво е да ходиш на кино или театър, да пазаруваш за себе си, да отидеш на фризьор и т.н.

Дами, винаги намирайте време и начин да “избягате” за малко и да се отдадете на себе си.

Можете, например, да преоткриете Пловдив, както направихме с моята приятелка преди няколко дни. Две майки, на достатъчно разстояние от децата и съпрузите си, пълни с истории и теми за обсъждане се срещнаха на гарата в Пловдив по обяд и започна един невероятен уикенд. Хапнахме на крак и се отправихме към стария град, където се разхождахме с часове, докато си говорим и не усетихме как излетя времето. Разглеждахме сградите, станахме свидетели на 2 фотосесии на сватби и дори си направихме ретро фотосесия с традиционни български носии – сувенир от женския ни уикенд и мил спомен, който ще остане в душите ни.

 

 

Изморени след дългата разходка се отправихме към хостела, в който бяхме отседнали и започна типичното женското ни оправяне за вечерта. Фенси бельо, високи токчета, грим, рокли и good vibes only!

Малко преди денят да е отлетял, а нощта да започне да пристъпва с прохладния си летен полъх, вече бяхме в центъра, озарен от различни светлини и изпълнен с думите на стотици туристи, които изживяваха Пловдив.

Вечеряхме в ресторант “Антико” , който препоръчвам с две ръце. Беше перфектната късна вечеря, която продължи до полунощ. С годините все повече оценяваш такива вечери, споделени с най-добър приятел, с който си знаете демоните и ангелите и, с който можете да споделите всичко, с дълбокото знание, че няма да ви съди, а вместо това ще предложи рамо за утеха и план за действие. Някой, с който да разнищите смисъла на живота, или поне така да си мислите. Някой, с който да си разказвате с часове какво ви се случва и  да споделите всяка емоция. Безценно е! Вечерта ни беше точно такава, гарнирана с вино, дълбоки погледи към миналото и любопитни към това, което ни очаква. След като настъпи полунощ, се отправихме обратно към хостела по-богати и смирени в душите си.

На сутринта, в неделя закусихме в “Капана” …Красивите графити и старите красиви сгради се открояват още повече, когато „Капана“ е изпаднал в лятно безвремие. И беше като сцена от стар филм. Сякаш закусвахме със силно кафе, в малки чаши в кафене на някоя глуха парижка уличка. Всички около нас бяха заети със себе си, а ние бяхме заети да се насладим на тази прекрасна сутрин.

Моят съвет към всички мамасити, за които майчинството е едно ново приключение, е да бъдат много позитивни и уверени. Да не спират да се стараят! Да си открадват своите 10 минути само за себе си.

 

Една вечер в седмицата или в месеца само за мама! Едно ново червило, маникюр и капчици парфюм правят чудеса и ни карат да се чувстваме отново жени, а не само майки (поне за малко), а това е важно за увереността ни и за това да бъдем все по-смели, да преминаваме през новите предизвикателства с лекота. 

Мамасита needs a margarita – let her get one or two!