Ббзззззззззз  бззззззз бззззззз 

Знаете ли какво би ни казала една пчела:

„Когато изчезнем ние (пчелите), на човечеството ще му останат около четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да ви има и вас – хората”.

Тъжно, нали?

Пчелите са известни  със своята роля за опрашването на растенията и, при най-известния вид – медоносната пчела, със създаването на мед и восък. Има близо 20 000 вида пчели, разпределени в между 7 и 9 семейства, но броят на неописаните също е голям. Срещат се навсякъде, с изключение на Антарктида.

Пчелите са много важни и може да се каже, че са най-добрите приятелчета на Земята

Медоносните пчели събират прашец и нектар от около два милиона цвята, за да се напълни един буркан мед. За целта понякога изминават над 90,000 км – за всички любители на меда, като мен, това означава да похапваш течно злато! Нека не забравяме, че това  е единствената храна, която ако се съхранява правилно, никога няма да се развали. В египетските пирамиди е открит годен за консумация мед, все пак!

Тези малки летящи симпатяги са от огромно значение за нас, за екосистемите, за Земята изобщо. Близо 90% от всички растения имат нужда от опрашване, а пчелите имат жизненоважна роля в този процес. Пчелите са изключително важна част от възпроизводителния процес при цветя, плодове и зеленчуци. Те спомагат за намаляване на броя на много насекоми вредители, като се хранят с тях, както и за увеличаването на добивите на много тропически култури. Овощните дървета, като авокадо, портокал и макадамия, са примери за опрашвани от пчелите растения.  

И сега лошата новина – пчелните популации продължават да намаляват в резултат на сбърканата индустриализирана земеделска система, която интензивно използва химикали и разчита на големи монокултурни площи. Грийнпийс“ публикуваха преди време научен доклад озаглавен „Бремето на пчелите” – http://sos-bees.bg/reports/

Проучването показва, че повече от две-трети от събрания от полетата прашец, който след това е върнат в кошерите от пчелите-работнички, е замърсен с до 17 различни токсични химикали. “

Всяка година в България над 6 хиляди пчелни семейства загиват заради химикали, които се използват за пръскане на селскостопанските насаждения. Вълните на големите радио антени и мобилните телефони ги дезориентират и много от тях не могат да се приберат в кошерите си. Всъщност проблемите в други страни са много по-големи, където е разрешено отглеждането на генно-модифицирани растения и пчелите изчезват почти напълно в тези райони (като САЩ и Китай). Това, обаче не означава,че на местна почва нещата не трябва да се променят. Напротив!

Можем и трябва да спрем изчезването на милиони пчели в България всяка година!

Освен промени в земеделието, може да помогнем на една пчела и като:

  • посадим цъфтящо дърво, а защо не и 5
  • отглеждаме диви цветя на терасата си или в двора
  • не използваме препарати за растителна защита, когато се грижим за градината си
  • подкрепяме пчеларите и си купуваме мед директно от тях

Междувременно в Холандия направиха домове за пчелите на автобусните си спирки!

“A green roof is good for a healthy and livable city”

Всички можем да помогнем за опазването на пчелите. Без пчели, сме загубени и ние. Никой не го иска, нали? Бззззззззз  Бзззззззззззз  Бзззззззззззз

Така че, ако видите някой да се опитва да убие пчела с вестник, спрете го на момента и му обяснете, че съществуването ни много зависи от малките летящи приятелчета и няма да е никак лошо да ги уважаваме и пазим! 

Те ни даряват толкова много, а в замяна само искат да не ги нараняваме!

https://www.youtube.com/watch?v=p2Ne-TYHZXA