Витоша, моя любов! Веднага се сещам за част от една песен, която напоследък слушам често – “ Тегаво е под полите на Витоша, доста по-лесно е под други поли, в които шавам”,в по-различен контекст, разбира се правя връзката тук. Тегаво е под полите на Витоша, особено когато трябва да се бориш с горещини – метеорологичните и тия в душата. За това, скъпи хора улеснете си живота и се качвайте на Витоша

Единствената куполообразна планина в България , бижуто на София има какво да предложи – себе си с дълбока доза свеж дъх. В градът става трудно за дишане (тегаво), за това уикендите са посветени на Витоша. Там можем да правим 1001 неща, в зависимост от състоянието на духа. Планинско бягане, колоездене, дълги разходки, преходи, катерене, езда, разглеждане на природните забележителности в парка и, разбира се почивката и пикник са сред любимите занимания на посетителите. Почивката и пикник е и основното ми занимание, когато се качвам на Витоша, в комбинация с велика наслада на великите гледки, които се разкриват от там. 

За това ще се повторя – улеснете си живота и се качете на Витоша!

Today’s mood

 

 

Аз си приготвям одеало, на което да седя или лежа за земята, леки храни – сандвичи, салата, плодове или крекери, студена бира или сайдер, вода, федербал и зареден телефон. Така мога цял ден….Чист въздух, отварящи сърцето гледки, заобиколена от огромни дървета, дебела сянка и жарко слънце – за всеки по нещо и спокойствието на планината.   

Nirvana 

Птички чуруликат, хвърчат всякакви буби, пеперуди, босите крака усещат наболата трева и твърдата земя под себе си. Всичко това в невероятна, красива тишина, която се разваля единствено от “Добър ден” – думите на преминаващите любители на Витоша, тръгнали да обикалят прекрасността й. 

Има няколко места, които си заслужават да бъдат посещавани редовно, когато искате да избягате от града за малко:

  • Златните мостове – макар че често е доста пренаселено точно там,си струва да отидете по-рано и да си намерите местенце около огромните овални каменни блокове от морени по широкото корито на Владайска река. Зa пpoизxoдa нa мopeнитe пo пopeчиeтo нa peĸaта има двe тeopии –  eднaтa е,че тe ca peзyлтaт oт cвличaнeтo нa лeдницитe в ĸpaя нa лeдниĸoвия пepиoд. Cпopeд дpyгaтa тeopия ca peзyлтaт oт блoĸoвoтo нaпyĸвaнe нa витoшĸия мoнцoнит c пocлeдвaщo cфepичнo извeтpянe.
  • Боянски водопад – никога няма да забравя как бяхме тръгнали преди 3-4 години на пикник там, но така и не го намерихме. Доста повървяхме и то с Кори (Кори е порче, първия ми син) в клетката 🙂 Все пак си намерихме хубава поляна за айлячене цял ден. Намира се на 4 км югозападно от кв. „Бояна“, в зоната на андезитния скален венец на Витоша. Изключително красив е!
  • Копитото – може би най-посещаваното и обичано място от софиянци. За гледката там си струва всяко изкачване, независимо дали е зима, пролет, лято, топло, студено, ден, нощ. Копитото е на 1350 метра н. В. и гледката към София, която разкрива е У Н И К А Л Н А! На Копитото можете да изпиете по една бира след работа, да отидете късно вечер и да се наслаждавате на светлините на бърза София. Можете да заведете там любимия и да потънете в романтика, можете да отпразнувате и бременност с приятел – пак е идеално 🙂  Следващият джулай може да го посрещнете на Копитото 😉

 

Витоша е тук и има още много места (освен изброените), които да посетите, много спомени да създадете там, да дишате чист въздух, да ходите на ски, на излети, на преходи, на обяд в някоя от многоте хижи и ресторанти.

 

Само не забравяйте да я оставяте чиста. Пазете бижуто ни!