Лятото е тук и явно мисли да се застои. Аз го приех в прегръдките си и напук на жегите, му се радвам искрено! Бохемските духове в мен се надигат и аз знам къде да ги заведа на вечеря (на градина). Лятото ни показва откритите градски удоволствия или с други думи прекрасните места за хранене с градини в София, където можем да се насладим на богати менюта, прохладни напитки, изкушаващи небцето сладкиши, коктейли и красиви гледки…Ах, градините в София!

Има много места, на които е изключително приятно да седнем, да се нахраним, да се насладим на чаша вино или студена бира и да се отдадем на прохладната вечер. Аз ще ви споделя за 4 места за хапване  с любими градини, като ще пропусна Made in Blue, защото вече ги хвалих в 4 места за хапване навън 🙂 (градината им е яка)

Ето ги и 4- те градини за хапване навън:

Ракета Ракия Бар – градината е като almost естествено продължение на парк Заимов, като да последваш белия заек…Естествено е! Освен над 170 вида ракия, Ракета ракия предлага и хапване, което ще ви изстреля в космоса! Препоръчвам да опитате от макс много неща в менюто и не забравяйте и коктейлите, които в градината са просто малки бомбички наслада с чадърче…Обслужването заслужава най-висока оценка, наистина. Все по-рядко се срещат толкова добри сервитьори 🙂 Уникално място, красива и уютна градина, космически вкусно и доста добра атмосфера – палете ракетите и газ към бара!

Ракета ракия бар

Дивака – Дивака е едно от първите места за хапване в София, в които се влюбих веднага, още когато заживях в столицата. С две ръце за ресторанта на ул. “Христо Белчев”! Градината, може би не изглежда като кой знае колко прекрасна, но всъщност е повече от видимото! Изключително приятна градска атмосфера, с доста добро меню. Едва ли има някой, който е ходил там и не знае за пилешката супичка в хлебче 🙂 Там е идеално за обяд и вечеря с добра компания, за гледане на футболни мачове – пържените картофки са 1 кг! Идеално е, ако сте гладни, жадни по всяко време. НО! Лятото е по-приветливо, защото си навън, малко скрит сред сградите и в същото време сякаш близо до улиците и част от живота на центъра, който си е цветен. Последният път, когато бях там хапнах уникално биволско сирене с мед и подправки, с чаша вино, точно след като гледах “Чамкория” и мога да го определя като кулинарен оргазъм.

Дивака

Confetti  – Няма как без джелатерията, когато говоря за заведения с вкусно хапване и градина. Любима! В нея пазя невероятен сантимент от първата годишнина от сватбата ми…Беше вълшебно (със сладолед) 🙂 Когато съм в тази градина придобивам усещане, че съм в малко, китно италианско градче. Толкова е приятно и те откъсва със силната си енергия от случващото се навън, а в същото време си на 2 крачки от градинката на Народния. Освен, разбира се вкусния сладолед, от който можете да качите 5 кг, просто защото няма как да спрете да ядете (толкова е вкусен), може да се насладите на доста завидно меню, на ръба на претенциите на гурме кухнята, с привкус на Италия, щипка романтика и ….Ами, отидете и вижте какво още!

Confetti

La Casa Lаtina латино градината, скрита в една пресечка на бул. “Витоша”. Прохлада, уют, спокойствие, романтика без претенции. Отново място, на което лесно може да се откъснете от лудницата на града и то в самото й сърце (на лудницата). Ястията са по кубински семейни рецепти, от шеф Рамон Гонсалес с любов! Този ресторант беше едно от местата, които посетих, благодарение на Мулти Култи картата. Стори ми се много екзотично да хапна кубинска храна. Когато отидох за първи път беше вечер, в малко винтидж, малко не толкова, но красивата градина със светлинките отстрани и един котарак за компания ме накараха да се изгубя в духа на Куба. Името на ресторанта означава “латинска къща” и наистина е така. Страхотно усещане за уют и топлота, за добре дошъл, както би се чувствал всеки у дома и ястията са типични за кубинците и латиноамериканците въобще – семейни рецепти, които всеки в Куба си приготвя. Кубинската кухня, а и като цяло кухнята от този регион, са силно повлияни от испанската и затова не е изненада, че в ресторанта могат да се срещнат някои типични испански ястия като гаспачо и паеля. Кубинците добавят по нещо от себе си (сърце и душа) към рецептите и така придават друг образ и вкус на ястията.

Facebook: La Casa Latina

Мисля следващият текст за хапването навън да е посветен на добрите заведения, които са в парковете в София – лято е 🙂

До тогава се надявам да посетите тези 4 градини, да хапнете добре, ама много добре и да се оставите на бохемските духове, които са във въздуха!