HBO е новото ми любимо виртуално място, където се наслаждавам на малкото сериали, които харесвам. Сред тях са Модерно семейство – лека за гледане комедия, изпълнена с палитра емоции; The big bang (можете да гледате отначало) – почти всички серии са налични и това е супер за фенове като мен, които могат да го гледат over and over again и Гениалната приятелка – по първата книга на Елена Феранте от великата й тетралогия за Лила и Лену. Разбира се, ще намерите още много добри неща за гледане. Задължително едно от тях трябва да бъде новият сериал на HBO – Chernobyl , който разказва за най-ужасната авария в Чернобил

Mинисериалът в пет епизода, който разказва за най-ужасната авария в историята на човечеството! Истинските събития, историята на смелите хора, които се жертват, за да предотвратят екологична катастрофа и спасяват милиони човешки животи.

Чернобилската авария е най-тежката в историята, предизвикала облак от радиоактивни отпадъци (и не само).

trailer

На екрана не са ни спестени ужасните детайли около цялата история за Чернобил, грозотата и безумието на един тоталитарен режим. Кадрите са грозни, да, драматични и мрачни. Всяка сцена е толкова добре направена, че те пренася там, в онова време и те кара да се страхуваш и съпреживееш всички емоции и да се потопиш в усещането за безнадеждност, заедно с героите.

Това никак не отива на някой, който е познат с работата си около комедии, какъвто е сценариста на този шедьовър.

Сериалът е пълен с исторически факти, някои не толкова добре познати за нас. Пълен е и с уроци по физика, за ядрените централи, уроци за светоусещането на индивида в една толкова мрачна действителност и уроци за Съветския съюз.

Датата 26 април завинаги остава черна – като облака, който е засегнал голяма част от Европа. Може би сега е точното време да си припомним за тази ужасна история, защото точно сега, когато учениците стачкуват за климатични промени и постоянно ни заливат с обвинения, че няма да ни простят за това в какво състояние оставяме планетата, може би наистина точно сега е времето да се замислим “Ние простихме ли? Ние, родени по време на и след аварията. Простихме ли?”  Простили ли сме това, че генетичните мутации, в следствие на чернобилската авария продължават и до днес и засягат както хората, така и животни и растения? Простили ли сме факта, че са направени всевъзможни опити да бъде потулена историята с цената на човешки животи и риск за екологична катастрофа? Изобщо помни ли някой?

Сериалът за най-ужасната авария в Чернобил е нашето докосване с мрака в най-тъмните часове, преди изгрева.

В Чернобилската АЕЦ е станала авария. Един от реакторите е повреден. Последиците от инцидента се отстраняват. Предоставя се помощ на засегнатите хора. Съставена е разследваща комисия.”  – обявление по телевизията за жителите на Припят, два дни след случилото се

И малко факти:

Реакторите от тип РБМК са разработени след първите реактори от тип ВВЕР и до инцидента в Чернобил са смятани за един от най-надеждните типове реактори, строени на територията на СССР. Конструктивно предимство на тези реактори е, че позволяват презареждане на реактора по време на работа (т.е. без спиране на производството за презареждане). Оказва се, че в конструкцията на първото поколение реактори от тип РБМК има допуснати редица грешки, една от които е достатъчно сериозна, за да предизвика най-сериозната авария в историята на атомната енергетика.

3 години преди аварията в Чернобил става авария с реактор от подобен тип (1-во поколение РБМК-1500) в Игналинската АЕЦ (Литва). Аварията в Игналина възниква при условия, които са до известна степен подобни с чернобилската авария – при работа на реактора на висока мощност сработва аварийната защита, която поради същия конструктивен дефект вместо да понижи мощността на реактора, временно я повишава многократно, като довежда до изключително сериозна повреда в активната зона на реактор, но въпреки това игналинският РБМК оцелява. Инцидентът в Игналина е бил известен на конструкторите на чернобилските реактори (случва се именно по време на строежа на 4-ти блок в Чернобил). Въпреки това не са взети мерки за промяна на конструкцията на управляващите реакцията пръти на реакторите от тип РБМК, тъй като се е считало, че причината за аварията в Игналина е била грешка на оператора.

FYI:

На 1 май облакът достига България, обаче българите са в неведение.

В София, при норма 80-90 наногрей в час (единична доза радиация), на 1 май този показател е достигнал 800.