Днес е професионален празник на химика, а на днешната дата през 1994 г. Нелсън Мандела полага клетва като първи чернокож президент на ЮАР.  Днес, също така е един мрачен и непривлекателен петък, който в Светът на Гери се превръща в ден за хапване навън.

В София има толкова много яки места за хапване навън – ресторанти, бистра, закусвални,сладкарници, хлебарници (какво ли не), че ако направиш една обиколка, воден само от апетита си с лекота ще станеш състезател по сумо. Аз много обичам да ям, както вече разказах. Тези думи често предизвикват смях у всичките ми приятели, познати и случайни минувачи, без да искат чули тези небивалици. НО! Истина е!

Обичам да ям, но не всичко – не какво да е. Особено обичам да се храня навън. За това високо ценя всички прекрасни места, в които мога да се насладя на la супа от нещо, което никога не съм чувала с мус от ябълки и кленов сироп или патешко магре със сос от червено вино от Лапландия (примерно) и разбира се съвсем нашенските си ястия като кюфтета и всякаква скара, малко и от италианските сандвичи, пица и хубаво вино.

Ще ви споделя няколко любими локации за вкусотийки или любими места за хапване навън, а вие ще внимавате какво си поръчвате, защото идва лято 😉

Топ 4 на любимите ми места с наистина вкусна кухня и не само:

  • Made in Blue – фаворит за кухня! Обслужването е на ниво, градината е чудна! Кухнята е невероятна! Достатъчно добре говори фактът, че менюто не е 10 страници 🙂 Може да се насладите на един приятен обяд, в центъра на София, с прекрасната градина. Да заведете там приятели за вечеря, защо не и да си чукнете там срещите. В Made in Blue можете да се оставите на момента, на обстановката, на ароматите, които се носят… и да се потопите в nirvana. Креативността им ще ви вдъхнови!

Made in Blue lunch

  • Бистро Pesto – отново в сърцето на София, един “малък семеен ресторант”, каквото означава и “бистро” с италианска кухня. Готвачът Марио вече е доста известен в столицата с това, че освен, че готви божествено, не пропуска да те накара да се почувстваш добре в ресторанта, да се усмихнеш, да споделиш мнение за храната. Уют и вкусотийки. Какво повече търсим?
  • Соул фуд – Atelier, често наричан “ресторанта на Белослава”. Когато за първи път бях там, имах чувството, че съм в кафене в Париж, докато не дойде храната. Тогава вече имах чувството, че съм в най-доброто кафене в Париж. Там за първи път вкусих и се влюбих моментално в пастетЪт по стара френска рецепта с боровинки. Идва в купичка с филийки печен хляб и няколко печени скилидки чесън. Ретро, красиво и страхотно вкусно. Никога не подминавайте това място, а и то изглежда така, че няма как да подминете. То е нежна прегръдка с кафе или чаша вино, нещо вкусно и стил, която ще ви накара да се пренесете в друго измерение на безвремие (в най-добрия смисъл) 🙂

Atelier Style

  • Annette – от Мароко с любов! Отново уютно място за споделяне на емоции, разговори и храна, разбира се 🙂 Непретенциозно, красиво място, скрита градина в бяло и цветя. Подканват те да се отдадеш на новите вкусове, да се потопиш в атмосферата с дъх на ориента и да забравиш неволите. Това е ефектът на частица Мароко в градски условия 🙂  Не пропускайте да опитате мароканския хляб, кускус със зеленчуци (което ми напомня да ви споделя нещо вкусно във Фейсбук) или пилешко с круши и винен сос.

Беше ми много трудно да избера само 4 места за хапване навън, защото има още поне 14, които си заслужават! Все пак  почивните събота и неделя чукат на вратата, така че ви съветвам да се впуснете в разходки из центъра на София и да се оставите на сетивата си. Минете по Шишман и хапнете преди обяд един вкусен брънч в Оne More, а за десерт си вземете сладолед от джелатерията в близост – знаете коя!

Naturale

А ако ще айлячите пред народния, отидете да хапнете в ресторанта на театъра и се насладете на красивата гледка от терасата. Има шанс да надникнете в някоя гардеробна 😉

Eating 🙂

 

 

 

 

 

Stay tuned за още 4 любими места за хапване навън СКОРО!