У нас , до не особено отдавна изразът „втора употреба“ звучеше като нещо пошло, по-точно нещо срамно, независимо дали става дума за дрехи или други неща. Да отидеш в магазин за дрехи втора употреба беше нещо като тайна мисия, ходенето бе придружено с оглед на терена на 360 градуса, в случай че някой познат е наблизо. Жалко!

Ето че секънд хенд магазините превзеха софийските улици (не само), а Фейсбук и другите социални мрежи, с хилядите групи за втора ръка превзеха виртуалното пространство. Защото втора употреба – втора ръка, секънд хенд не е мръсна дума или нещо срамно, а начин да се обличаме стилно, модерно,да купуваме качествени неща на по-ниски цени, да бъдем екологични, да пестим ресурси, да бъдем приятелчета на Земята, като предотвратяваме екологичната катастрофа.

Да обърнем внимание на дрехите и това колко ресурси се харчат за производството на една нова дреха…

Текстилната промишленост е втората най-замърсяваща след тази на петрола! За една година (само 365 дни), за производство на дрехи, се отделят около 195 милиона ТОНА въглеродни емисии. Не може да не се запитате “Струва ли си всичко това?”…

За производството на дрехи от естествени материи като памук,например хабим много вода и зелени площи пространство за отглеждането му и ползваме пестициди! А материите с животински произход (вълна и коприна) повдигат въпроса за метана, който животните отделят, както и начина, по който се отнасяме с тези животни и техните права, тъй като често са третирани по жесток начин.

За производство на дрехи от изкуствени материи, като полиестер ,освен че хабим огромни количества вода и енергия, използваме много твърди горива и петрол. Те са неекологични и ви съветвам да НЕ пазарувате такива дрехи!

Now, don’t get me wrong – Обожавам модата, следя тенденциите, разбира се, изкушавам се да пазарувам. НО! Всичко това може да го правим като приятели на Земята, като пазаруваме от местни дизайнери и брандове, втора употреба и в групите, в които се намират невероятни находки – носени, неносени и т.н.

Боядисването на дрехи също е голям проблем, както и транспорта. Сред проблемите се нарежда и условията, при които хората работят, за да произведат за нас дрехи и аксесоари – несправедливи във всяко отношение, гарнирани с детски труд, евтина работна ръка. NOT OK

Често дрехите са нетрайни (особено бързата мода), така че се появява и проблем със сметищата. За съжаление, когато сезонът приключи или просто дрехата не е на мода вече, най-често дрехите се изхвърлят. А за тях може да има други възможности:

За това, бъдете приятелчета на Земята – пазарувайте втора употреба! Магазините наистина са страшно много и предлагат голям избор. Пълно е със съкровища!

Преди няколко дни се сдобих с прекрасна малка чантичка за предстоящото лято, за около 4 лв!

Second hand bag

Нека заедно стимулираме развитието на малкия бизнес. Вместо в корпорации за милиарди долари/евро, да даваме пари на някой, който се труди честно, за местната общност – независимо дали подкрепяме бутиците за дрехи втора употреба или хендмейд дизайнерите, когато искаме да носим уникални бижута, дрехи, да следваме тенденции. Българските дизайнери заслужават нашето внимание!

Както споменах в началото, всичко може да бъде втора употреба. Не се ограничавайте! В ерата на социалните медии, където има много възможности за пазаруване можете да си намерите легло, столове за кухня, телевизор, бебешки дрешки, посуда, аксесоари за дома и още 93454985 неща, за които не се сещам. Възползвайте се!

Second hand 🙂