За да бъдем приятелчета на Земята, се налага да излизаме често от зоната си на комфорт.

Това често ни демотивира и в крайна сметка един не много голям процент от всички нас реално правят нещо полезно за Земята. Опазването на ресурсите е свързано с някои лишения и промени в ежедневието, които може би на пръв поглед изглеждат като голямо усилие, като по-голям разход или прекалена “занимавка”.

За това ви предлагам няколко малки стъпки, които всички можем да направим преди да се запътим с бърза крачка към живота с нулев отпадък, чиста електроенергия, е-автомобилите, екологично чисти храна, продукти за дома, козметика и т.н. Както се пее в една песен на Aerosmith: “You have to learn to crawl Before you learn to walk”. Една малка стъпка за теб означава много за природата – голяма стъпка към по-чиста Земя:

  • say no to СЛАМКИТЕ – тези кухи, празни и вредни неща! Отказването от сламки наистина е най-лесната стъпка. Една малка стъпка за теб – голям принос към Земята! Когато сте навън, в заведение от какъвто и да е тип, учтиво кажете на сервитьорите, че не желаете сламка по никакъв повод! Изрично питайте дали питието, което сте поръчали идва със сламка! Ако персонала ви се струва любезен и отзивчив, помолете ги с намигване да не дават сламки и на останалите клиенти, освен ако изрично не си поиска някой. А ако някой ТОЛКОВА много обича и държи на сламките, може да използва метални, които да носи навсякъде със себе си и отново да спестява тези от заведенията. 31 предизвикателства за декември без отпадъци!
  • Чанти за пазар – това отново е една проста стъпка,която ще доведе до големи резултати! Винаги, винаги и винаги носете в себе си чанта от плат. Отказвайте найлонови торби! Чантите за пазар от плат се върнаха на мода, дори и онези мрежестите! 🙂
  • Носете си чаша за кафе и бутилка с вода – на пазара вече има огромен избор от чаши и бутилки, които са направени толкова удобни, че да ви бъдат спътник навсякъде. Местата, от които можете да си вземете кафе за из път (към офиса например) с радост ще ви налеят в собствената ви чаша 🙂

 

Опитайте се да намалите месото – не е толкова трудно, колкото си мислите. Аз си избирам по една седмица от всеки месец, през която да не ям месо, а понякога и по един месец. Това е една малка стъпка! Така дори ставам по-креативна в кухнята. Предизвиквам ви да опитате с един цял месец – лично за мен месец без месо ми носи повече енергия и по-чиста кожа.

 

Избирайте продукти с натурален произход като твърд шампоан – аз (например) ползвам Морава и са СУПЕР, както и предложенията на DM;

многократни тампони за почистване

на грим; бамбукови четки за зъби; рол-он; прах за пране като My Forest  

 

И лейдис, за тези специални дни в месеца има решение:

Reusable дамски превръзки или менструална чашка  (пристигат с комплимент). Аз лично предпочитам превръзките. Отново малка стъпка извън зоната на удобства, която ще промени и променя толкова много!