Един хейт вторник, посветен на една от най-заклеймяваните книги в историята на САЩ – “Спасителят в ръжта”. И до ден днешен все още предизвиква противоречия заради езика, либералните разбирания, сексуалната освободеност и нежеланието на 16-17 годишните да се съобразяват и живеят с общоприетите норми на обществото. “Класиката” е част от задължителната учебна литература, изучавана в училищата във всички англоезични страни. Преведена е на почти всички основни езици. Всяка година в света биват продадени около 250 000 копия от нея.

Тази книга е вдъхновила убиеца на Джон Ленън и така придобива още по-голяма популярност. За мен от това четиво може да се вдъхновите само за евентуално самоубийство. В началото на тази година я прочетох, докато чаках да излезе новата книга от тетралогията, която четох по това време. “Спасителят в ръжта” е най-скучната книга, която съм чела след “Моята борба” на А. Хитлер. Честно! Не разбирам защо е класика, защо е в учебните програми, защо се продава. Не мога да приема, че тези страници могат да предизвикат у когото и да е някакво вълнение и интерес да продължава да разлиства.

О Б И Ч А М да чета, но тази книга беше толкова тегава за четене, че ми отне почти един месец да я завърша. Главният герой, Холдън Колфийлд, който се е превърнал в икона на тийнейджърското бунтарство е просто един мрънкащ тийн, на който не му стиска да направи нещо наистина бунтарско. Липсата на кураж и постоянното въртене в едни и същи мисли, от които ми идваше да хвърля книгата през прозореца,да си напълня ваната и да си пусна Вагнер (и знаете нататък), могат да ви скапят настроението до степен, в която да се почувствате прецакани. Прецаках се! Изгубих си времето да чета за загатване на тежки загуби, за неясни мечти,за разходки с таксита, за несбъднати любови и страсти, от които следва единствено НИ – ЩО. Следват само безсмислени неслучки. Точно така – нищо не се случва!

Дж. Д. Селинджър сигурно е бил на много кофти наркотици, докато е създавал героя и е описвал историята му. Единственото положително, което мога да кажа за “Спасителят в ръжта”, е че за съжаление главният герой е доста реалистичен. Пълно е с мрънкалници, така си е!

Не ви препоръчвам тази книга! Хейт за нея! Препоръчвам ви да предупреждавате хората да не я четат, защото най-много да се депресират и да им скапете дните.

Накрая нека да завърша положително и то е ,че за всяко нещо в този живот си има епизод на South Park:

https://www.youtube.com/watch?v=scR-d7n-f18

Cartman’s my man 😉