Zero Waste и Eco friendly

тези словосъчетания са все по-известни и това е супер! Преди около 5 или вече 6 години, когато за първи път прочетох за Zero Waste Life бях изумена! Едно момиче на 20, не помня от къде живееше така вече 1 година и аз четях нейната история. Толкова много се впечатлих и започнах да търся информация за това, за което тя говореше – да не купуваме толкова много, да рециклираме, да компостираме, да отказваме ненужното като найлонови торби, сламки и т.н. Малко след това разбрах, че тя е вдъхновена от Беа Джонсън. Световноизвестната блогърка Беа от „Zero Waste Home“, която заедно със семейството си побира боклука си за една година в един буркан.

Една година – един буркан отпадъци. Тогава вече бях зашеметена! Започнах да я следвам, да чета повече. Станах последовател на онова, което тогава беше световно движение с почти никаква популярност у нас. Към този момент единственото, което правех аз, за да бъда “приятелче на Земята” беше да ползвам торби от плат за пазар, да давам хартия за рециклиране и общо взето толкова.

Ето ме (май) 6 години по-късно – все така искрен фен и последовател на Беа, на идеята, на нуждата от промени в начина на живот, на каузата! За това време не съм успяла да се доближа дори и на половина до това целият боклук на домакинството ни да се събере в един буркан и то за една година, но се опитвам да бъда по-отговорна към Земята.

Ще ви дам няколко примера в няколко публикации, с които всички лесно можем да даваме своя принос към подобряване на екологичната и икономическа устойчивост у нас и обществената сплотеност за по-чиста Земя:

#shoplocal или избирайте местното и #supportlocal – това важи за всичко!

Храна, дрехи, играчки,козметика, аксесоари (за всичко), мебели, посуда и т.н. Всичко в живота ни може да бъде местно, така че да не натоварваме излишно планетата, както и да подкрепяме общността, в която живеем. Лично аз се радвам на разнообразие от всичко, което ми е нужно и

много ми помага обстоятелството, , че живея в София.

Защо? – В София се организират много базари, повечето от които са хендмейд, което ги прави #local и не масово производсто,хендмейд и приятелчета на Земята. Мога да си купувам козметика и грим; бижута, аксесоари и дрехи. Радвам се, че подкрепям български дизайнери и артисти. Възползвам се от базари за екологично чиста храна, както и наличните няколко пазара в столицата, на които също можеш да удариш едно рамо на местните и да пазаруваш хубави продукти. Така си купих от последния базар в НДК ръчно правен сапун от био киви от Петрич. БИО КИВИ от ПЕТРИЧ! И тези хора, които го произвеждат, които отглеждат кивито можете да ги намерите на фермерския пазар на Римската стена.

В такива моменти, когато открия нещо толкова яко, като био киви от Петрич се сещам за героя на Алек Болдуин в 30 Rock, когато някоя адски добра и налудничава идея му хареса и разтапя капиталистическото му сърце 🙂

#makeit – правете, създавайте повече!

Да приготвяме храната си у дома е прекрасен начин да намалим вредата от замърсяване. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна! Опитвайте се да приготвяте 80% от храната, която консумирате. Може би понякога изглежда наистина трудно, но всъщност всичко е въпрос на добро планиране. Можете да приготвяте храната си за няколко дни напред, да си носите храна в офиса (и прибори ако е нужно), да си правите бележки на смартфона с продуктите, с които разполагате и така ще можете да измисляте по-бързо какво да сготвите, когато сте у дома.

Освен храната си, можете да приготвяте сами много неща, които използваме всички в ежедневието си. За това ще си поговорим повече след няколко дни.