Точно след абсолютно култовото преживяване “Куртово Конаре фест” посетих двореца “Кричим”. Беше идеалната неделна разходка, макар и с леко главоболие от малкото сън през изминалата нощ.

С две ръце препоръчвам да посветите един ден на това кътче с приказни гледки, богата природа, уникална архитектура и множество исторически препратки, които ще направят разходката запомняща се. И особено препоръчвам една неделна разходка в двореца “Кричим” именно в красивия преход от лято към есен, а защо не и през златната есен. Ще бъде прелестно!

Дворецът “Кричим” е царската ловна извънградска резиденция, построена в бивш султански имот, останка от историческата „Велика българска гора“, простирала се от Пловдив до Белград.

Резиденцията се намира с. Куртово Конаре, Пловдивско, западно от река Въча.

Построена е по проект на арх. Георги Фингов през 1905 г. за княз Фердинанд,който се очаровал от великолепните природни пейзажи с богата флора и фауна, за да създаде там ловен парк. През същата година е построена и първата сграда – ловният павилион „Австрийска къща“ и към нея се оформя парка с множество растения, внесени са елени и лопатари.

Настоящият ловен дворец “Кричим” е завършен от цар Борис II през 1936 г. като по-голямата част от стаите са запазени в автентичния им вид и всичко е уютно и комфортно. Цялостното обзавеждането на имението е докарано от Германия и вече над 110 години грижливо се съхранява.

Светът на Гери в царската ловна резиденция

В царския кабинет през 1943 година Борис ІІІ къса заповедта на Хитлер за депортиране на евреите от България. По времето на цар Борис в двореца и парка са расли и играли децата му – бъдещият цар Симеон II и сестра му княгиня Мария Луиза. За тях има изграден специален басейн, който и днес може да видите сред вековните дървета.

По време на обиколката ни, всъщност стана дума за това, че Симеон по-късно е посещавал ловната резиденция, но нямал никакви спомени за мястото от детството си. Бих казала, че е жалко, защото съм сигурна, че дори и тогава било приказно място, дори по-приказно от сега.

Преди всичко това, има още много история, свързана с двореца “Кричим”. Преди да абдикира в полза на сина си Борис, цар Фердинанд много често е отсядал в двореца със семейството си. А когато е бил министър-председател на България, Александър Стамболийски също отсядал в двореца. Преди убийството му през 1923 година, той е бил предупреден и е решил, че в двореца ще може да се укрие и успее да се спаси. На път за там Стамболийски, обаче е бил хванат и по-късно убит в родното му село.

 

Светът на ГериДървесното разнообразие в парка се състои от над 300 вида предимно широколистни дървета и храсти, някои от които единствени в България.

Ще ви спрат дъха, докато минавате покрай тях, а си хубавеят в различни цветове, аромати и излъчват вековна история. Уникално е и езерото с водните лилии, по което са плували лодки по царско време. Все още има една лодка под моста. И ако застанете от другата страна до беседката ще направите страхотни фотографии на моста, лодката отдолу и езерото, пълно с лилии и патици.

Мястото има невероятен чар и всеки, който е влюбен в естествената красота на природата и случайно подредените предмети в нея (оставени от нас) ще се влюби в двореца “Кричим”.

Разказаха ни, че в парка има сърни, зайци, различни видове птици и патките, които са около езерото и нахранихме. Животните не се виждат, освен ако късмета не ви споходи, защото живеят в гористата част на самия парк. В гората би трябвало все още да се срещат и гълъб хралупар, лисици, чакали,защитеният бръмбар еленов рогач, сухоземни костенурки и таралежи. Разказаха ни, също, че има и много елени и около 40 муфлона. Дворецът “Кричим” е последното убежище на бронзовата мексиканска пуйка, която може да се види и препарирана в резиденцията. Ловът на този вид е забранен, защото е защитена територия.

Освен парка и резиденцията, обиколката включва и оранжериите, които ще бъдат много интересни за всички любители на растенията и цветята у дома. Не само, че ще видите редки видове, но и ще можете да си купите някои и то на ниски цени.

Светът на Гери в двореца Кричим

Искрено съм впечатлена от това смайващо с красотата си място и много се радвам, че успях да го посетя за първи път именно, когато вече листата на някои дървета бяха жълти и червени. Историята е грабваща и силно препоръчвам да си направите един тур по стъпките на царското семейство, който да включва и Врана и Чамкория.

Ако можех…бих прекарала една седмица там, дори хоум офис. Идеална дестинация за неделна разходка е, наистина, защото е много близо до Пловдив и има какво още да посетите в района. Сигурна съм, че всеки ще се впечатли от липсата на типичен царски кич и помпозност в двореца, защото вътре мебелите напомнят на скандинавски минимализъм – удобни, функционални и носещи уют и топлина.

 

Ако си направите неделна разходка до дворецът “Кричим”, предварително се свържете с администрацията там на телефон: 03 146 21 51 за всеки скучай, особено ако сте група. Входът за разходката е 12 лв за възрастни.