Да бъдем приятели на Земята означава да я пазим чиста, да не замърсяваме по никакъв начин и да се опитваме постоянно да намалим отпечатъка си върху нея!

Всъщност, философията за zero waste е тренд. Има, обаче много малки неща, които да правим в ежедневието си, с които да продължаваме да подпомагаме каузата за чиста планета. Вече не говорим само за това да я пазим чиста, а да я опазим въобще!

И в момента (продължава до 12 ноември) се провежда най-голямата международна конференция, посветена на измененията на климата – COP26. Световните лидери  търсят консенсус за намаление на емисиите на парникови газове и за подпомагане на най-уязвимите на климатичните промени райони. И до сега успяха да се споразумеят да спрат обезлесяването на планетата до 2030 година!

В този дух ще ви предизвикам с едно лесно предизвикателство, което да пробваме за 7 дни. Наистина е лесно поне ние като индивиди да правим каквото можем, за да имаме така красивата си природа, да запазим животински видове и да живеем в хармония. Околната ни среда страда, сигурна съм, че никой няма нужда от убеждаване в това. Но съм и сигурна, че обединени зад една идея, можем да направим чудеса за планетата.

7 дни приятели на Земята

(да накараме природата да се усмихне и да си отдъхне)

Понеделник – носи си обяд в офиса. Отиди на работа с градския транспорт, велосипед или пеша.

Вторник – не принтирай документи. И не използвай листчета, а си записвай в Google документи онлайн или на “бележките” на телефона си. Това може да е началото на един прекрасен навик.

Сряда – приготви си кафе за из път и забрави за пластмасовите чашки. Купи за офиса ядливи чаши за кафе и чай – има в LIDL.

Четвъртък – откажи месото поне за ден.

Петък – купи си нови продукти с нулев отпадък за повече усмивки: четката за зъби, паста и конец.

Събота – направи тур на магазините за дрехи втора употреба. Изхвърли боклука си разделно на излизане.

Неделя – приготви си закуска (палачинки?). Пазарувай с чанта за многократна употреба. Направи си домашен чипс и гледай любим филм на тъмно.

Ако само за 7 дни можем да бъдем приятели на Земята и следваме малки стъпки, предизвикателството бързо ще се превърне в рутина. Хубава рутина. И ще можем да правим още и още.

 

Промяната започва с нас, с всеки един от нас!

 

REFUSE – откажи това, от което нямаш нужда!
REDUCE – опитай да намалиш потреблението си (за всичко)!
REUSE – използвай пак и пак; използвай неща в ежедневието, които не са еднократни!
RECYCLE – рециклирай всичко, което не си отказал, намалил и не може да се използва пак!