Днес рожден ден празнува Мерилин Менсън (Marilyn Manson)! Както знаем, това не е истинското му име, а артистичен псевдоним, който съчетава Мерилин Монро и Чарлс Менсън – една от най-обичаните актриси и един от най-мразените серийни убийци на 60-те години или „доброто“ и „злото“, образуващи едно цяло.

Мерилин Менсън е роден с името Брайън Уорнър на 5 януари 1969 г. в Кантън, Охайо. Родителите му са съвсем обикновени хора, а баща му е участвал във войната във Виетнам, както много други мъже от поколението му. Мерилин Менсън е посещавал християнско училище, което бързо започва да мрази и тази непоносимост към лицемерието в религията, която развива по-късно му помага да стане това, което познаваме днес.

За мен този музикант е точно това, което трябва да бъде и съм много благодарна, че го има! Трябва да съм била във втори или трети клас, когато за първи път научих за него и го видях. Тогава по MTV още имаше стойностна музика (и изобщо музика), и макар че не харесах веднага парчетата му, клиповете ме впечатляваха много. Бяха като филми, в които можеше да се намерят десетки послания.

И не случайно станах фен на този странен човек – прави всичко с невероятен умисъл. Всичко означава нещо!

Всичко е бунт или приемане, всичко е странно, цветно, страшно, на ръба на отвращението, силно въздействащо, провокативно, революционно, сексуално и асексуално, скандално и разтърсващо.

Всичко има смисъл и е Мерилин Менсън! Заради провокативния си външен вид, видеоклипове, текстове на песни, обложки на албуми и поведение на сцената, Менсън е бил бойкотиран много пъти, нападан и обвиняван за няколко самоубийства на деца, които са му били фенове.

Много събития са били трудни за организиране, защото той е участвал в тях, много негови концерти са били забранявани в стотици градове в САЩ, където има силно анти-Мерилин Менсън движение.

Него можете да не го понасяте или да го харесвате, не мисля, че може да има някакви неутрални мнения 🙂

 

Аз много го харесвам, заради всичко, което е. Всичко, което беше и всичко, което е искал да бъде и може би,защото е истински гениален – нямам предвид в артистичния смисъл само.

Мерилин Менсън има едно от най-високите IQ коефициенти, много по-висок от на Ал. Айнщайн, например.

И не само – той рисува, продава произведенията си и има собствена галерия. Има си официален цвят за лещи за очи, както и марка абсент.

Противно на всички слухове, не е заколил никой и нищо на сцената и бунта му срещу религията е само в музиката и провокативния му външен вид, а не в горене на църкви..Е, имаше един период, в който се нараняваше на сцената и после се увиваше в бинт, но и това беше част от шоуто.

Човешката глупост, проявяваща се често в религиозни суеверия и злокобни заплахи за съдбата на безсмъртните ни души, е със сигурност най-големият враг на Менсън и той се бори с него чрез изкуство, както и със силата на медиите и властта й да промива мозъци – другата болна тема на музиканта.

Именно неговия вид и цялата му кариера е доказателство за това, че хората са като стадо, което се поддава на страх и води битки, използвайки суеверия….За тези си битки, Менсън има съучастник в мое лице. 😉

Накрая ми е много важно да кажа, че не е нужно да сте фен на Мерилин Менсън, дори на жанра музика. Отдавна се уморих да защитавам музиката, която харесвам… Важно е да не спирате другите да бъдат фенове, а ако имате деца – по-добре им купете билети за следващия му концерт!

 

Това ми е любимата негова песен: