Днес е ден за горещо лято и на горещите му филми! Лятото е магия! Лятото е горещо в не един смисъл, но минава като забързан каданс във филмите, макар че му преписваме всякакви новости, то си носи добрите стари познати тръпки.

Дори и това ухае на лято!

Лятото (с малки изключения) е наистина горещо и заслужава да му отвърнем с нещо горещо! Защо не с тези филмови заглавия, които имат своят прочит за това какво да търсим през лятото…

Вики, Кристина, Барселона / Vicky Cristina Barcelona – любовният триъгълник в различни комбинации на Уди Алън.

Артистична душа,с дълбок глас,облечен в бяла ленена риза – Хавиер Бардем в комбинация с прелъстяващите плътни устни на Скарлет Йохансон и убийствено секси погледа на Пенелопе Крус. Тази комбинация вади целомъдрието и от манастир. Амин!

А Ребека Хол е едно изящно, сякаш по погрешка попаднало там същество, което също търси себе си, но намира нещо друго в горещите летни нощи на Барселона.

Толкова красива европейска реалност се представя във филма, че чак ми се иска да стегна багажа и да се кача на първия полет, за да послушам испанска китара, докато бриза минава през тялото ми и нощта само ми нашепва, че е млада 😉

Всяка сцена в този страхотен филм е като картина – истинско изкуство, дълбок поглед във всеки детайл и безобразно красиви актьори.

Няма как да не ми се иска да изживея нещо подобно, само защото те го представят като горещата авантюра, която всеки трябва да има в Барселона.

За това пък си обещавам за следващото лято, ако няма нови вируси, да посетя Барселона и да вървя по техните стъпки – колкото да опозная града, разбира се. Моят Хавиер Бардем ще бъде с мен 😉

 

На Рим с любов / To Rome with loveоще един горещ филм на Уди Алън, с който ми се иска да се телепортирам, но отиз път в Рим! Всички европейски градове във филмите му са толкова красиви, романтични и направо съвършени!

И тази лента е наситена на приказни пейзажи, типичен американски невротизъм и любовта и всичко в нея – заблудата, влюбването, лесното увличане, сексуалните желания, истината и напълно предсказуемите развръзки в нея.

Лято е и е в Рим. Има нова тръпка, която се ражда насред красотата на старата архитектура, има забавни истории, пълни с неразбирателства и не много добър късмет и има горещи сцени и гарантирано удоволствие от лекотата, с която се развива историята.

 

Яж, моли се и обичай / Eat Pray Love – Филм за търсенето на промяна и на вярата, която те води на невероятни места и няколко екзотични пътешествия. Лятото се усеща през целия филм, но всяка част има своя чар. Нека започна с моята любима – Италия. Джулия Робъртс отива в Италия, за да…Ами, за да се намери, да яде и да учи италиански. И е толкова красиво, дори чувствено, особено начина, по който се храни. Типично по американски си намира приятели бързо и с тях се впуска в едно типично италианско изживяване с много паста, вино, пъпеш с прошуто (мммм) и изкуството да си почиваш! Следват наистина екзотични места, в които се влюбваш само от няколко кадъра. Горещо лято, горещи сцени или поне загатването за тях и гореща истина за себепознаване са ни сигурни в тази прекрасна лента….Мога да го гледам пак и пак, само заради Италия.

 

Плажът/ The Beachфилмът на вечното лято! Горещ и летен и несбъдната фантазия на половината население на Земята! Кой не иска ПЛАЖЪТ?! Райски залив, за който знаят малцина (всъщност е в Тайланд), с кристални води и неограничен достъп до леки наркотици.

В този филм толкова лесно се пренасям в лятото, без значение по кое време на годината го гледам. В него всичко е горещо и всичко е толкова истинско! Първо не вярваш на Леонардо, после искаш да му вярваш, после се впускаш в това лудо приключение да откриеш плаж, за който никой не знае и който е пълен с трева и после се открива онази незабравима гледка…. Лео е млад и представя типичните летни желание на младостта толкова добре, че и на мен ми се иска да съм на 20 и да тръгна да търся ПЛАЖЪТ!

Влюбен и загубен е, но все пак носи поуката накрая – поуката е в неговия герой.

А сцените са божествени! Фантазията, през която сме минали всички (убедена съм) за толкова съвършено място се разкрива пред очите ни в много горещите, парещи от бунта на младостта очи на Лео.

 

Дрога / Blowказвам Джони Деп и става горещо! Сигурно не е от типичните летни филми, които са “леки за гледане”, повече забавни с по-малко дълбок смисъл или пък пълни със смисъла на търсенето и намирането и т.н. НО! Този филм е олицетворение на горещо лято!

От хипарската невинност на 60-те до мътните води на комерсиализма от 80-те, Джони Деп преследва това, което според него е американската мечта. И така попада в Калифорния, където го чакат слънцето, секс и лъжовната наслада на наркотиците, както и търговията с тях. Ако до тук не ви става горещо, веднага ще вметна, че се появява отново Пенелопе Крус и става като ад горещо.

Има една сцена – ако сте гледали филма, добре знаете коя е, която сцена е пълното значение на сексапил. На фона на китарата се свалят бавно неговия костюм и нейната червена рокля…Те са млади, богати, влюбени и не могат да се сдържат да не си посегнат.

 

 

Лятото носи точно тия тръпки – първичните желания, на които се поддаваме и после помним всеки детайл – от летния бриз на нощта до песента, която сме чули на сутринта 😉