На 16 януари 1957 г. отваря легендарният клуб „Кавърн” в Ливърпул, където дебютират Бийтълс!

От февруари 1961 до август 1963 година бандата има в него 292 концерта! Легендарната четворка остава в историята на музиката като едно от най-запомнящите се явления на всички времена! 16 януари се чества като ден на групата от 2001 г., когато е обявен от ЮНЕСКО. През 1970 г., след излизането на албума „Let It Be”, Бийтълс се разпада и четиримата гении започват солова кариера.

Бийтълс е създадена през 1960 г.  Членовете на бандата са Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и барабанистът Пийт Бест, заменен през 1962 г. от Ринго Стар. В периода 1962-1970 г. групата издава 12 албума, 13 мини албума и 22 сингъла, продадени в над 1.3 млрд. броя.

Това е групата, оказала най-голямо влияние върху музиката, музикалния бизнес и хиляди следващи изпълнители! А публиката им също е легендарна – всички сме гледали припадъците на дамите,веднага щом зърнат някой от Бийтълс! Ливърпулската четворка“ или „Удивителната четворка“ са най-продаваната музикална група в историята с продадени над 600 милиона записи в света. Те притежават най-много номер едно албуми в британските класации и продават повече сингли от който и да е изпълнител от острова. Бийтълс са най-продаваните музикални изпълнители в Америка с общо 178 мил. продадени копия. През 2008 г. групата оглавява класацията на “Билборд” за най-успешните изпълнители на всички времена, участвали в листата „Hot 100“, като до 2016 г. те държат рекорда за най-много номер едно хитове в „Hot 100“.

Talk about influence

Днес е ден за музиката на Бийтълс! Насладете им се, независимо каква музика харесвате! Пренесете се в тяхното уникално време и почувствайте всеки текст и всяка нота! Както показа историята до сега – няма втори като тях!

Никога няма да забравя как в 6 или 7 клас в час по английски език учихме техните песни, като превеждахме текстовете и пяхме заедно с касетофона (ДА с касетофон)! И вечно ще съм благодарна на този учител по английски (г-н Желев), който правеше уроците ни интересни и ни открехна за Бийтълс в тази крехка възраст за сформиране на музикален вкус 🙂

Ром-пом-пом и let it be!